Лазаровден е! Всяка година на този ден се откъсват върбови клонки и свежи пролетни цветя, с които се правят венци за Цветница (Връбница). Въпреки че лазаруването и други от ритуалите у нас няма как да бъдат изпълнени заради пандемията, много семейства ще се почерпят за здраве, макар изолирани у дома.
Празникът се нарича още Лазарова събота или Лазарица. На него празнуват хората, носещи имената Лазар, Лазарка, Лазо, Лачо, Лъчезар и други.
Според вярванията, Исус Христос възкресил Лазар на четвъртия ден след погребението му, за да му се отблагодари за това, че бил толкова гостоприемен с него. След това той живял още 30 години и спазвал строг пост.
Тъй като много християни постят до Великден, на трапезата на Лазаровден трябва да има само постни ястия. По традиция, най-възрастната жена в къщата прави питка, която не бива да е с мая или яйце, а с домашно приготвен квас. Тестото се оформя на плетеница и се раздава на всеки от семейството за здраве. Друго нещо, което задължително се приготвя, е варено жито, което може да се подслади с орехи, пудра захар или мед. Раздават се и други постни сладкиши.
БГНЕС
Нашата рецепта – постен кекс
Ето и необходимите продукти:
– 1 чаена чаша олио;
– 1 чаена чаша захар;
– 1 чаена чаша леко загрята вода;
– 1 непълна чаена чаша сладко (по избор);
– 1 чаена чаша смлени орехи;
– 3 чаени чаши брашно;
– 1 чаена лъжица сода бикарбонат;
– 1 бакпулвер.
Как да приготвите кекса?
Взимате подходящ съд, в който изсипвате олиото и захарта. Разбивате с миксер. Добавяте леко загрятата вода и бъркате.
Изсипвате бакпулвера в брашното, което предварително сте пресели и разбърквате. Постепенно го прибавяте към течните съставки, при непрекъснато бъркане с миксера.
Слагате содата в 1 чаена лъжица оцет, след което изсипвате към останалата смес.
Добавяте сладкото, с което разполагате в момента. Добре е то да е по-гъсто. Ако не искате кексът да бъде много сладък, може да намалите количеството сладко.
Накрая сложете смлените орехи и бъркайте до получаването на гъста смес.
Изсипвате тестото в кръгла форма и печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути.
Преди да извадите кекса, проверете го с клечка. Ако по нея няма тесто, значи е добре изпечен.
Пробвайте, да ви е сладко!
Коментари