IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите: Постен кекс за Лазаровден

11 април 2020 10 30

Един икономичен и вкусен десерт за празника

Pixabay

Лазаровден е! Всяка година на този ден се откъсват върбови клонки и свежи пролетни цветя, с които се правят венци за Цветница (Връбница). Въпреки че лазаруването и други от ритуалите у нас няма как да бъдат изпълнени заради пандемията, много семейства ще се почерпят за здраве, макар изолирани у дома.

Празникът се нарича още Лазарова събота или Лазарица. На него празнуват хората, носещи имената Лазар, Лазарка, Лазо, Лачо, Лъчезар и други.

Според вярванията, Исус Христос възкресил Лазар на четвъртия ден след погребението му, за да му се отблагодари за това, че бил толкова гостоприемен с него. След това той живял още 30 години и спазвал строг пост.

Тъй като много християни постят до Великден, на трапезата на Лазаровден трябва да има само постни ястия. По традиция, най-възрастната жена в къщата прави питка, която не бива да е с мая или яйце, а с домашно приготвен квас. Тестото се оформя на плетеница и се раздава на всеки от семейството за здраве. Друго нещо, което задължително се приготвя, е варено жито, което може да се подслади с орехи, пудра захар или мед. Раздават се и други постни сладкиши.

Лазаровден БГНЕС

БГНЕС

Нашата рецепта – постен кекс

Ето и необходимите продукти:

– 1 чаена чаша олио;
– 1 чаена чаша захар;
– 1 чаена чаша леко загрята вода;
– 1 непълна чаена чаша сладко (по избор);
– 1 чаена чаша смлени орехи;
– 3 чаени чаши брашно;
– 1 чаена лъжица сода бикарбонат;
– 1 бакпулвер.

Как да приготвите кекса?

Взимате подходящ съд, в който изсипвате олиото и захарта. Разбивате с миксер. Добавяте леко загрятата вода и бъркате.

Изсипвате бакпулвера в брашното, което предварително сте пресели и разбърквате. Постепенно го прибавяте към течните съставки, при непрекъснато бъркане с миксера.

Слагате содата в 1 чаена лъжица оцет, след което изсипвате към останалата смес.

Добавяте сладкото, с което разполагате в момента. Добре е то да е по-гъсто. Ако не искате кексът да бъде много сладък, може да намалите количеството сладко.

Накрая сложете смлените орехи и бъркайте до получаването на гъста смес.

Изсипвате тестото в кръгла форма и печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути.

Преди да извадите кекса, проверете го с клечка. Ако по нея няма тесто, значи е добре изпечен.

Пробвайте, да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари