Подсилването на имунната система и консумацията на противовъзпалителни храни е една от предпоставките за това да държим вирусите надалеч от нас. Освен коронавирусът, който дойде и до България, в страната ни има грип от тип А и В, който също може да ни прати в болнични.
Конвенционалната медицина препоръчва похапването на чесън през този сезон – като превантивна мярка срещу грип и настинка. Богат на множество съединения, той има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да ви спасят от инфекции през зимата и да предпазят сърцето от увреждане.
Няма как да ядем чесън всеки ден, но ако сте си вкъщи и искате да похапнете малко, ви предлагаме една рецепта – за вкусна разядка. Тя ще подобри апетита ви и същевременно ще повиши защитните сили на организма.
Необходими продукти:
– връзка пресен чесън;
– 3-4 лъжици зехтин;
– 200 г извара;
– 4-5 лъжици пълномаслено кисело мляко;
– сол на вкус.
Как да си приготвите противовъзпалителната разядка?
Вземете чесъна, почистете го и го нарежете на ситно. След което го изсипете във висок буркан. Добавете изварата и с помощта на пасатора натискайте бавно, докато стане еднородна смес.
След като чесънът и изварата станат на каша, добавете зехтина, киселото мляко и солта. Продължете да пасирате за около минута.
Получава се разядка, която е доста силна на вкус. Ако чесънът ви е твърде много, може да добавите допълнително кисело мляко. Някои дори слагат майонеза, но тя е по-тежка за стомаха.
Получената разядка може да съхраните в кутия, като трайността ѝ е до 2-3 дни. Само не прекалявайте с количеството, защото чесънът има способността да понижава кръвното!
Пробвайте да си я направите у дома. Да ви е сладко и бъдете здрави!