IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Диета с противовъзпалителни храни

25 юни 2012 13 45

За да сте по-здрави, по-стройни и по-енергични

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според една нова теория повечето болести са на основата на някакво възпаление в организма.

Артритът, чревните заболявания, астмата, алергиите, сърдечно-съдовите заболявания, ракът, Алцхаймерът и дори диабетът може да се проявяват в по-тежък или лек вид в зависимост от храната, която човек консумира.

Американската диетоложка Карън Лемфер препоръчва на пациентите си диета на базата на храни, които имат противо-възпалителен ефект.

Тя гарантира, че нейните здрави клиенти стават още по-здрави, а болните се чувстват значително по-добре.

Какво е представлява тази диета?

Тя се състои от здравословна, пълноценна и непреработена храна.

 

Снимка: Dreamstime

Противовъзпалителни мазнини са в основата на този хранителен режим. Те се намират в храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като дива сьомга, сардина, херинга, аншоа, ленено семе, конопено семе и орехи. В допълнение, може да консумирате зехтин, масло от авокадо, масло от ленено семе, конопено олио и орехово олио.

Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на антиоксиданти. Сред тях най-полезни са лукът, чесънът, чушките и тъмните листни зеленчуци. Те са с високо съдържание на каротиноиди (мощни фитохимически вещества, които действат като антиоксиданти и имат силни противоракови свойства), витамин К (предотвратява вътрешното кървене и в жизнено важен за правилната работа на черния дроб, както и за усвояването на калция в организма) и витамин Е.

Билките и подправките, които могат да бъдат включени в тази диета и да се борят с възпаленията са куркума, риган, розмарин, джинджифил и зелен чай. Те съдържат биофлавоноиди и полифеноли, които намаляват възпалението и ограничават действието на свободните радикали, като по този начин предпазват организма от стареене.

Един от зеленчуците с най-мощно противо-възпалително свойство е чушката и подправките, получени от нея, като лют червен пипер. В него има капсаицин. Той подобрява храносмилането и има антибактериален и противовъзпалителен ефект. Има изследвания, че капсаицинът подпомага изгарянето на калориите.

В тази диета трябва да бъдат включени и здравословни протеини, които се съдържат в говеждото месо и яйцата.

Кои храни трябва да се избягват?

Всички нездравословни мазнини, които се намират в преработените храни, и в ястията от заведенията за бързо хранене.
Омега-6 мазнините, например, предизвикват възпаления. Те се съдържат в царевицата, шафрана, слънчогледа, фъстъците и соята. Те се преработват в хормоно-подобни съединения, които всъщност насърчават възпаленията.

Задължително трябва да се избягват транс-мазнините, които се намират в преработените и в пържените храни.

Рафинираните въглехидрати също могат да предизвикат възпалиния. Става въпрос за брашното, захарта и храните с висок гликемичен индекс. Тези храни могат да покачат нивата на инсулин и глюкоза в кръвта, което пък увеличава опасността от възпаление.

Хранителните алергии могат да играят роля при възпаленията. Много хора имат непоносимост към протеините в пшеница (глутен) и в млечните продукти и това може да предизвика системи проблеми с червата.

Снимка: Dreamstime

Ето и няколко съвета как да започнете противо-възпалителна диета и да живеете по-здравословно:

1. Намалете нездравословните, наситени мазнини. Те се съдържат в маслото, маргарина, пържените храни, както и във всички продукти, които съдържат транс-мазнини.

2. Увеличете приема на ненаситени мазнини. Ще ги откриете в зехтина, тлъстата риба, рибеното масло, орехите, лененото масло, конопеното масло.

3. Елиминирайте от менюто си рафинираните брашна, захари и други храни, които са с висок гликемичен индекс.

4. Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Червените, безкостилкови плодове като ягоди, малини, къпини, съдържат много антиоксиданти са перфектен избор. Зелените листни зеленчуци също са много полезни.

5. Консумирайте повече противо-възпалителни билки и подправки. Ястия с джинджифил, куркума, лют червен пипер, чесън и лук.

6. Премахнете от менюто си храни, които ви причиняват някаква непоносимост или алергия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари