Според една нова теория повечето болести са на основата на някакво възпаление в организма.
Артритът, чревните заболявания, астмата, алергиите, сърдечно-съдовите заболявания, ракът, Алцхаймерът и дори диабетът може да се проявяват в по-тежък или лек вид в зависимост от храната, която човек консумира.
Американската диетоложка Карън Лемфер препоръчва на пациентите си диета на базата на храни, които имат противо-възпалителен ефект.
Тя гарантира, че нейните здрави клиенти стават още по-здрави, а болните се чувстват значително по-добре.
Какво е представлява тази диета?
Тя се състои от здравословна, пълноценна и непреработена храна.
Снимка: Dreamstime
Противовъзпалителни мазнини са в основата на този хранителен режим. Те се намират в храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като дива сьомга, сардина, херинга, аншоа, ленено семе, конопено семе и орехи. В допълнение, може да консумирате зехтин, масло от авокадо, масло от ленено семе, конопено олио и орехово олио.
Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на антиоксиданти. Сред тях най-полезни са лукът, чесънът, чушките и тъмните листни зеленчуци. Те са с високо съдържание на каротиноиди (мощни фитохимически вещества, които действат като антиоксиданти и имат силни противоракови свойства), витамин К (предотвратява вътрешното кървене и в жизнено важен за правилната работа на черния дроб, както и за усвояването на калция в организма) и витамин Е.
Билките и подправките, които могат да бъдат включени в тази диета и да се борят с възпаленията са куркума, риган, розмарин, джинджифил и зелен чай. Те съдържат биофлавоноиди и полифеноли, които намаляват възпалението и ограничават действието на свободните радикали, като по този начин предпазват организма от стареене.
Един от зеленчуците с най-мощно противо-възпалително свойство е чушката и подправките, получени от нея, като лют червен пипер. В него има капсаицин. Той подобрява храносмилането и има антибактериален и противовъзпалителен ефект. Има изследвания, че капсаицинът подпомага изгарянето на калориите.
В тази диета трябва да бъдат включени и здравословни протеини, които се съдържат в говеждото месо и яйцата.
Кои храни трябва да се избягват?
Всички нездравословни мазнини, които се намират в преработените храни, и в ястията от заведенията за бързо хранене.
Омега-6 мазнините, например, предизвикват възпаления. Те се съдържат в царевицата, шафрана, слънчогледа, фъстъците и соята. Те се преработват в хормоно-подобни съединения, които всъщност насърчават възпаленията.
Задължително трябва да се избягват транс-мазнините, които се намират в преработените и в пържените храни.
Рафинираните въглехидрати също могат да предизвикат възпалиния. Става въпрос за брашното, захарта и храните с висок гликемичен индекс. Тези храни могат да покачат нивата на инсулин и глюкоза в кръвта, което пък увеличава опасността от възпаление.
Хранителните алергии могат да играят роля при възпаленията. Много хора имат непоносимост към протеините в пшеница (глутен) и в млечните продукти и това може да предизвика системи проблеми с червата.
Снимка: Dreamstime
Ето и няколко съвета как да започнете противо-възпалителна диета и да живеете по-здравословно:
1. Намалете нездравословните, наситени мазнини. Те се съдържат в маслото, маргарина, пържените храни, както и във всички продукти, които съдържат транс-мазнини.
2. Увеличете приема на ненаситени мазнини. Ще ги откриете в зехтина, тлъстата риба, рибеното масло, орехите, лененото масло, конопеното масло.
3. Елиминирайте от менюто си рафинираните брашна, захари и други храни, които са с висок гликемичен индекс.
4. Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Червените, безкостилкови плодове като ягоди, малини, къпини, съдържат много антиоксиданти са перфектен избор. Зелените листни зеленчуци също са много полезни.
5. Консумирайте повече противо-възпалителни билки и подправки. Ястия с джинджифил, куркума, лют червен пипер, чесън и лук.
6. Премахнете от менюто си храни, които ви причиняват някаква непоносимост или алергия.