IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как да приготвите: Нисковъглехидратен хляб с тахан

23 февруари 2020 10 30

Без брашно и глутен

Istockphoto

Много хора, които избягват консумацията на глутен и спазват нисковъглехидратен режим, не ядат обикновен хляб. Ако искат да си намажат нещо на филийка, се налага да си приготвят нещо вкъщи, със специални брашна. Такива са кокосовото, тиквеното, от ленено семе и други.

Таханът е един от продуктите, които също се използват за приготвянето на нисковъглехидратни палачинки, питки и хляб. Най-често за целта се ползват бадемовият и сусамовият.

Ако искате да приготвите по-здравословен вариант на белия хляб, то трябва да смесите няколко яйца със сусамов тахан и набухвател. Ако харесвате вкуса на различните семена, прибавете микс от това, което имате и скоро от фурната ви ще ухае приятно.

Трябва да признаем, че хлябът със сусамов тахан има малко по-различен вкус от обикновения, но ако трябва да броите въглехидратите, е чудесният избор за закуската сутрин.

Ето какви продукти са ви необходими:

– 3 яйца;
– 150 г сусамов тахан;
– 1 чаена лъжица бакпулвер (за предпочитане без глутен);
– семена по ваш вкус;
– няколко щипки хималайска сол.

Как да приготвите хляб със сусамов тахан?

Преди да започнете, трябва да знаете, че таханът е достатъчно мазен продукт и не ви е необходимо олио.

Разбийте яйцата с миксер и прибавете бакпулвера.

Към получената смес добавете тахана и солта. Бъркайте до получаване на еднородна смес.

Ако искате по-голямо количество хляб, може да увеличите пропорциите на 4 яйца и около 200 г тахан.

Вземете подходяща тавичка за хляб и я покрийте с хартия за печене.

Изсипете полученото тесто и отгоре поръсете със семена. Ако желаете, може да ги сложите и вътре, въпрос на вкус.

Печете за около 15 минути на 180 градуса.

Не забравяйте, че този хляб е малко по-мокър на вид и съдържа яйца, затова не бива да престоява повече от 3-4 дни.

Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари