IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си направите домашни желирани витамини

6 май 2021 10 30

Рецепти за домашно приготвени бонбони, подпомагащи имунната система

Istock

Ако искате да се предпазите от настинки или други заболявания, не е необходимо да купувате скъпи билкови добавки или витамини от аптеките. Можете и сами да си направите витамини под формата на вкусни желирани бонбони. Ще ви трябват няколко основни съставки, които можете да откриете в близкия хранителен магазин. Освен това, ако си приготвите сами тези бонбони, подпомагащи имунната ви система, вие ще имате доста по-голямо количество от тях.

В допълнение към здравословното хранене, спорта, разходките на чист въздух и слънце, качествения сън, тези бонбони ще засилят имунната ви система. А като бонус ще задоволят и апетита ви за сладко!

витамини


Ето и няколко рецепти за домашно приготвени витамини – желирани бонбони:

Ще ви трябват следните неща: голяма купа за смесване на съставките; лъжица; шприц бутилка; форми за лед; дъска за рязане; нож; голяма тенджера; цедка.

1. Желирани витамини от бъз

Състав: 1 чаша сироп от бъз; 1/4 чаша желатин на прах; 2/3 чаша гореща вода. Как да ги направите: Изсипете 1 чаша сироп от бъз в голяма купа. След това постепенно добавете 1/4 чаша желатин на прах, като разбърквате, за да се смеси. След това изсипете 2/3 чаша гореща вода. След като разбъркате добре съставките, прехвърлете течността в бутилка за шприц. Вземете формите за лед и ги напълнете със сместа. Приберете ги в хладилника за 1 час.

2. Желирани витамини с цитруси

Състав: Един грейпфрут; 1 лимон;1 портокал; 2 супени лъжици мед; 6 супени лъжици желатин на прах; 2/3 чаша гореща вода. Как да ги направите: Нарежете портокала, грейпфрута и лимона и използвайте сокоизстисквачка, за да направите цитрусов сок. Трябва да стане около 1 водна чаша течност. След това изсипете сока в голяма тенджера с гореща вода. Добавете 2 супени лъжици мед и разбъркайте с лъжица, докато се смесят напълно. Бавно добавете 6 супени лъжици желатин на прах, докато се разтвори напълно в сока. Прехвърлете течността в бутилката си с шприц и използвайте форми за лед, за да създадете тези желирани витамини. Приберете ги в камерата на хладилника за 1 час.

3. Желирани витамини с ябълков оцет

Състав: 1/4 чаша ябълков оцет; 1/4 чаша вода; 2 1/2 супени лъжици желатин; 3/4 чаша ябълков сок. Как да ги направите: Изсипете ябълковия оцет, водата и ябълковия сок в голяма тенджера. Включете котлона на ниска степен. След това постепенно смесете желатина, докато се комбинира напълно. Когато желатинът се разтвори, прехвърлете течността в шприцова бутилка. За пореден път напълнете формите си със сместа. Приберете в хладилника за 1 час.

4. Желирани бонбони с лимон, джинджифил и мед

Състав: 1/2 чаша фреш от лимон; 1 чаша вода; 3-4 чаени лъжици смлян джинджифил; 1 1/2 чаша мед; 1 супена лъжица желатин. Как да ги направите: Изсипете лимоновия сок и част от водата в тенджерата и оставете да заври. След това свалете от огъня и смесете със смления джинджифил. Разбъркайте и оставете да престои 5 минути. В отделна купа смесете останалата вода и желатина, докато се смесят напълно. След като приключите, прецедете сместа от лимон и джинджифил в другата купа. Разбъркайте течността и след това добавете меда, докато се смеси напълно. За пореден път прехвърлете течността в бутилка за шприц и напълнете формите. Приберете в хладилника за 1 час.

Можете да съхранявате желираните витамини в стъклен буркан в хладилника. Възрастните могат да взимат по 3-4 на ден, а децата – по 2-3. Всички витамини съдържат мощни имуностимулиращи съставки за предпазване от болести.

Хората използват бъз от хилядолетия за лечение на настинки, случаи на грип, подуване, възпаление и болка. Това мощно растение съдържа много хранителни вещества и антиоксиданти, което обяснява защо културите са го използвали за медицински цели. Той е богат на витамин С, който е известен със способността си да предпазва от настинка и грип. Също така съдържа големи количества фенолни киселини и антоцианини, и двете антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес и възпалението.

Желатинът пък е протеин, който идва от колаген и има изобилни ползи за здравето. Той не само се състои почти изцяло от протеини, но също така съдържа почти всички основни аминокиселини. Желатинът помага за подобряване на здравето на ставите и костите, поддържа здрава кожа, коса и нокти и дори засилва мозъчната функция.

Цитрусите съдържат антиоксиданти.; витамин С, витамин А. Всичките те спомагат за защита на клетките от бактерии и вируси, а витамин А помага за намаляване на възпалението в тялото.

Ябълковият оцет съдържа пробиотици, дължащи се на дрожди и бактерии, образувани по време на ферментационния процес. Също така е богат на витамини от група В и полифеноли, които укрепват имунната система.

Джинджифилът е мощен корен, който се използва в традиционната медицина от хилядолетия. Използва се най-вече за лечение на гадене, лошо храносмилане, инфекции и болка.

Медът е известен със съдържанието на антиоксиданти и често се използва за предпазване от настинки, кашлица и респираторни заболявания. Също така може да помогне за зарастване на рани и изгаряния, тъй като е мощно противовъзпалително средство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари