Няма как Великден да мине без козунак, но тази година ви предлагаме да направите различна версия на вашия сладък обреден хляб. Можете да пробвате с индивидуални по размер и лесни за приготвяне миниатюрни козуначета, които да сервирате до чинията на всеки свой гост на празничната трапеза.
Тези малки козунаци са красиви, закачливи, а и наистина изглеждат празнично заради боядисаното яйце по средата!
Необходими продукти за шест миникозуначета:
Време за приготвяне: 40 минути; Време за втасване на тестото: 1 час 45 минути
6 яйца, неварени (за декорацията), 2 яйца; 2/3 чаша мляко; 2 супени лъжици масло; 3 чаши брашно; 1/4 чаша захар; 1 чаена лъжичка сол; 1 1/2 чаени лъжички мая; 1 чаша пудра захар; 3 супени лъжици крем; 1/2 чаена лъжичка ванилия.
Инструкции за приготвяне:
В малък тиган загрейте млякото и маслото, докато маслото се разтопи. Не го оставяйте да заври. Когато маслото се разтопи, отстранете от огъня и разбъркайте със захарта. Поръсете маята отгоре и оставете настрана. В голяма купа внимателно разбийте яйцата. Добавете брашното, солта и млечната смес. Смесете добре всички съставки.
Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете около десет минути или докато тестото стане гладко и еластично. Поставете в намазнена купа и покрийте. Оставете го да втаса на топло място, докато удвои размера си. Пригответе тава с парче хартия за печене или силиконова постелка. Надупчете тестото и го разделете на 6 равни парчета.
Разточете всяко парче надълго като змия. Разрежете змията наполовина и усучете двете змии като ги оформите в кръг и ги притиснете в краищата. Поставете козуначетата върху листа за печене и сгушете яйце в центъра на всяко. Покрийте и оставете да втаса още час.
Загрейте фурната до 180 ° и печете 20-25 минути или до златисто. Извадете от тавата и оставете козуначетата да се охладят върху решетка. Преди да ги сервирате поръсете ги с глазура от пудра захар, сметана и ванилия. По желание можете да ги поръсите и с цветни захарни пръчици/топчета.