IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Лятна свежест от Амалфи - как да си направим лимоново сорбе

25 юли 2025 12 30

Пренесете се с Италия и се освежете с ледения десерт само с няколко лесни стъпки

Снимка: IStock

Снимка: IStock

В летните жеги желанието за нещо освежаващо и студено е все по-силно.

А какво по-хубаво от домашно приготвено лимоново сорбе?

Традиционен летен десерт за Италия, и по-специално за крайбрежието на Амалфи, сорбето е лимоново вълшебство, на което просто не може да се устои.

Заедно със сладоледа, сорбето е класически италиански замразен десерт. Sorbetto di limone е като замразена лимонада: обикновен сироп се приготвя чрез варене на захар и вода, към които се добавя лимонова кора и се оставя да се смесят ароматите.

Смесваме го с прясно изцеден лимонов сок и прибираме във фризера.

Подходящо като снак, десерт или за разхлаждане в горещ ден, сорбето по-често се използва в края на храненето, хладно и освежаващо средство за прочистване на небцето.

пейзаж италия

Снимка: IStock

Как да си го приготвите само с три съставки?

Лесна рецепта за лимоново сорбе

Съставки

Порции 4-6

1 килограм лимони - изберете сочни, но не прекалено кисели

250 г захар или подсладител като еритрол

500 мл. студена вода

Инструкции

Изберете качествени и сочни лимони, които да не са прекалено горчиви. 

Първа стъпка

Обелете лимоните с белачка, като оставите колкото е възможно повече от сърцевината  - белият слой под външната жълта кора на лимона. Малко сърцевина ще придаде характер на сорбето.

Втора стъпка

Сложете захарта, водата и лимоновата кора в тенджера и оставете да къкри около 5 минути, след което изключете котлона и оставете сиропа да се охлади.

Трета стъпка

Измийте хубаво лимоните под студена вода. Разрежете ги наполовина и изстискайте сока им.

Четвърта стъпка

Когато сиропът се охлади, добавете лимоновия сок в тенджерата, разбъркайте и прецедете сместа през цедка.

Добавете сместа в машина за сладолед и следвайте инструкциите за приготвяне на сорбе.

Ако нямате машина, оставете във фризера. На всеки 10 минути разбърквайте сместа и връщайте обратно. Ако замръзне прекалено, минете ледената смес през блендера за няколко секунди.

Пета стъпка

Сервирайте в коктейлни чаши или чаши за шампанско със захарна глазура, стръкче мента и тънък резен лимон.

Насладете се на домашно приготвеното лимоново сорбе и се пренесете на крайбрежието на Амалфи. 

За още идеи за летни изкушения последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари