fallback

С дъх на канела – Как да си направите най-вкусните есенни печива

11 October 2025 15:00

Пай, хляб с хрупкава коричка, бисквити или мъфини с тиква – ароматът и вкусът носят уют на дом и топлина

Снимка: IStock

Есента ухае на канела, ванилия и прясно изпечени сладки.

Това е сезонът, в който домът се изпълва с уют, а фурната се превръща в най-топлото и любимо място. Когато дъждът нежно потропва по прозорците, няма по-хубаво усещане от аромата на домашни печива с канела, ябълки, тиква и мед.

Те не само стоплят душата, но и създават настроение – истински вкус на есента, който ни връща към най-сладките спомени.

Снимка: iStock

Ябълков щрудел с канела и орехи

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 4–5 настъргани ябълки
  • ½ чаша смлени орехи
  • 4 с. л. кафява захар
  • 1 ч. л. канела
  • 3 с. л. разтопено масло – краве или кокосово

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

  • Смесете настърганите ябълки със захарта, орехите и канелата.
  • Подредете две кори, намажете ги с масло, сложете част от плънката и навийте на руло.
  • Подредете рулата в тава, намажете отгоре с масло и печете на 180°C за около 25 минути.
  • Поръсете с малко пудра захар и щипка канела.
  • Тиквени мъфини с канела и ванилия

    Необходими продукти:

    • 1½ ч. ч. пюре от тиква – пригответе я на пара, а след това намачкайте 
    • 2 яйца
    • ½ ч. ч. олио или разтопено масло – краве или кокосово
    • 1 ч. ч. захар или друг подсладител (стевия, еритритол)
    • 2 ч. ч. брашно (бяло, пълнозърнесто, лимец или бадемово)
    • 1 ч. л. бакпулвер
    • 1 ч. л. канела
    • 1 ч. л. ванилия

    Снимка: iStock

    Начин на приготвяне:

  • Разбийте яйцата със захарта и добавете тиквеното пюре, маслото и ванилията.
  • Пресейте брашното с бакпулвера и канелата, после смесете всичко заедно.
  • Разпределете във форми за мъфини и печете на 180°C около 20–25 минути.
  • Получават се ароматни, пухкави мъфини с есенно настроение, уют и топлина.
  • Канелен хляб със захарна коричка

    Необходими продукти:

    • 3 ч. ч. брашно
    • 1½ ч. ч. захар
    • 2 яйца
    • 1 ч. ч. мляко
    • ½ ч. ч. олио или разтопено масло
    • 2 ч. л. канела
    • 1 ч. л. сода бикарбонат

    Снимка: iStock

    Начин на приготвяне:

  • Разбийте яйцата със захарта, добавете млякото и маслото.
  • Смесете сухите съставки и ги прибавете към течните.
  • Изсипете сместа в намаслена форма за хляб и поръсете с малко кафява захар и канела за хрупкава коричка.
  • Печете 45 минути на 170°C.
  • Хлябът е идеален за сутрешно кафе или чай.
  • Овесени бисквити с ябълка и канела

    Необходими продукти:

    • 1 ч. ч. овесени ядки
    • 1 ч. ч. настъргана ябълка
    • ½ ч. ч. брашно
    • ½ ч. ч. захар или мед
    • Щипка индийско орехче
    • 1 яйце
    • 1 ч. л. канела
    • ¼ ч. ч. масло

    Снимка: iStock

    Начин на приготвяне:

  • Смесете всичко в купа и оформете малки топчета, които леко натиснете с ръка.
  • Подредете върху хартия за печене и печете на 180°C за около 15 минути.
  • Охладете и приберете в добре затворен съд.
  • Бисквитите стават меки и ароматни – идеални за следобедна закуска.

    Медена питка с канела

    Необходими продукти:

    • 2½ ч. ч. брашно
    • ½ ч. ч. мед
    • ½ ч. ч. кисело мляко
    • ¼ ч. ч. масло
    • 1 яйце
    • 1 ч. л. канела
    • 1 ч. л. сода

    Снимка: iStock

    Начин на приготвяне:

  • Разбийте яйцето с меда и маслото, добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата.
  • Прибавете брашното и канелата, разбъркайте до меко тесто.
  • Изпечете в кръгла форма на 180°C за около 25–30 минути.
  • Получава се пухкава, ароматна питка с деликатна сладост.

    Снимка: iStock

    Една щипка канела може да промени всичко – дори настроението в най-меланхоличния ден. Носи аромат на топлина, уют и дом.

    Независимо дали ще изберете класически щрудел или ще експериментирате с тиквени мъфини, канелата ще превърне всеки сладкиш в малко есенно вълшебство, което стопля сърцето.

    За още есенни вкусни предложения последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

    Автор на статията:
    Донка Найденова
    Сподели
    есен сладки рецепти кекс канела бисквити
    0 коментара
    fallback