fallback

С дъх на канела – Лесни и вкусни рецепти за закуски с тиква и чиа

03 November 2025 17:50

Направете си мъфини, пудинг, вкусен крем или овесена каша, и подсладете есенната си утрин

Снимка: IStock

Тиквата носи топлина, аромат на есен и много ползи за организма. А в комбинация с чиа, която е известна с детоксикиращите си свойства, е идеалната закуска за новия сезон.

Знаехте ли, че можете да си направите лесна и питателна закуска с чиа и тиква?

Тиквата е богата на бета-каротин, фибри, витамини А и С, а чиата – на омега-3, калций и растителен протеин.

За да се възползваме напълно от полезностите на чиата, е важно тя винаги да се накисва или да престои в течност, докато набъбне. Така семената образуват гел и придават копринена, кремообразна структура на ястията.

Снимка: iStock

5 лесни и вкусни рецепти за закуски с тиква и чиа

Кадифена овесена каша

Започнете деня с топла купичка овесена каша.

Необходими продукти:

  • 1 ч. л. чиа
  • 3 с. л. топло мляко
  • ½ чаша овесени ядки
  • 1 чаша растително мляко
  • 2 с. л. пюре от печена тиква
  • ½ ч. л. канела
  • щипка ванилия

Начин на приготвяне:

  • Накиснете чиата в топлото мляко за 10 минути.
  • През това време сварете овесените ядки с 1 чаша растително мляко.
  • Добавете пюрето от тиква.
  • Добавете чиата, канелата и ванилията.
  • Разбъркайте и оставете да се сгъсти.
  • Резултат: кремообразна, ароматна закуска, която засища и стопля душата.

    Пудинг от тиква и чиа

    Най-лесната закуска, която се приготвя от вечерта и става като кремообразен десерт.

    Необходими продукти:

    • 1 чаша растително мляко
    • 3 с. л. чиа
    • 2 с. л. тиквено пюре
    • ½ ч. л. канела
    • щипка джинджифил
    • 1 ч. л. мед

    Начин на приготвяне:

  • Смесете всички съставки.
  • Разбъркайте добре.
  • Оставете в хладилника поне 4 часа, най-добре за една нощ.
  • На сутринта чиата ще е напълно набъбнала. Разбъркайте отново, за да стане гладка.
  • Съвет: За още по-мека консистенция, пасирайте пудинга с блендер.

    Есенни мъфини с тиква и чиа

    Необходими продукти:

    • 1 ч. ч. тиквено пюре
    • 1 с. л. чиа
    • 3 с. л. вода
    • Малко мед или кокосова захар – на вкус
    • 1½ чаши брашно (пълнозърнесто или безглутеново)
    • 1 ч. л. бакпулвер
    • 1 ч. л. канела
    • щипка индийско орехче

    Начин на приготвяне:

  • Смесете чиата с водата и оставете да престои 10 минути, докато се сгъсти.
  • Добавете всички останали съставки.
  • Разбъркайте добре.
  • Изсипете във форми за мъфини и печете на 180°C за 25 минути.
  • Мъфините стават сочни, нежни и ароматни – истински есенен разкош.

    Крем смути с тиква, банан и чиа

    Тази напитка е едновременно закуска и енергиен шейк.

    Необходими продукти:

    • 1 банан
    • ½ ч. ч. тиквено пюре
    • 1 ч. л. чиа
    • 3 с. л. вода
    • 1 чаша растително мляко
    • ½ ч. л. канела
    • 1 ч. л. кленов сироп или мед

    Начин на приготвяне: 

  • Смесете чиата с водата и оставете да престои 10 минути, докато се сгъсти.
  • Смесете всичко в блендер до пълна гладкост.
  • Получава се плътно кремообразно смути. Насладете му се!
  • Тиквен крем с чиа и ябълка

    Лека алтернатива на киселото мляко за закуска или десерта следобед.

    Необходими продукти:

    • ½ чаша тиквено пюре
    • ½ чаша растително мляко
    • 1 ч. л. чиа
    • 1 настъргана ябълка
    • Канела
    • Мед на вкус

    Начин на приготвяне: 

  • Загрейте тиквеното пюре с млякото и чиата.
  • Оставете да къкри 5 минути, докато чиата набъбне и сместа се сгъсти.
  • Свалете от котлона, добавете настърганата ябълка, канелата и меда.
  • Оставете да се охлади леко.
  • Резултат: Гладък, топъл крем с аромат на есен.

    Ползите от вкусната комбинация чиа + тиква

    • Без глутен и с естествена сладост – тиквата и чиата са чудесни за хора, избягващи рафинирани продукти.
    • Подобряват храносмилането – накиснатата чиа действа успокояващо и спомага за изхвърляне на токсините.
    • Осигуряват дълготрайна енергия – фибрите и растителните протеини ви помагат да останете сити.
    • Подсилват имунитета – благодарение на витамините и антиоксидантите в тиквата.

    Вкус, мекота, топлина и уют – съвършената комбинация от тиква и чиа – за перфектната есенна сутрин.

    За още ароматни есенни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

    Автор на статията:
    Донка Найденова
    Сподели
    тиква чиа рецепти
    0 коментара
    fallback