Обядът в работен ден е всъщност доста важен. Въпреки, че много от нас са свикнали да изяждат по пакетче сухари или някакви солети на крак, за да залъжат къркоренето и няма откъде да откраднат времето за по-добър обяд в забързания си ден, трябва да сме наясно, че именно в този хаос и стрес се нуждаем от най-много енергия – за да балансираме нервите си, да издържим на напрежението и дори на физическото натоварване.
Да не говорим, че, оставайки гладни през деня, почти сигурно се обричаме на тъпчене у дома на вечеря, което е може би най-лошото, което можем да сторим на стомаха и фигурата си. А когато изберем бързата закуска, натъпкана с мазнини и въглехидрати, си правим още по-кофти услуга, дори и от пропускането на обяда. Тежката храна ни уморява допълнително, пречи на концентрация и влошава настроението... и това са само страничните ефекти.
За това е добре да се храним с нещо свежо и здравословно по обед. Разбира се, можете да намерите полезен здравословен обяд в ресторанта или дори в лавката на втория етаж, но като че ли най-сигурно би било, а и ще спестите време от обикаляне и търсене, ако сами приготвите и си донесете здравословния си обяд.
Ето някои свежи идеи за това, с какво можете да се поглезите за обяд:
Салата със сьомга, копър и винегрет
Сьомгата е много полезна риба и става за страхотно обедно похапване. Когато си търсите здравословни идеи за обяд, няма как да сбъркате с такъв избор!
Необходими продукти:
2 с. л. Нарязан пресен копър;
1 с. л. Мед;
¼ чаша прясно изстискан лимонов сок;
1/8 ч.л сол;
1/8 ч. л. черен пипер;
1 с. л. зехтин;
80 гр. обезкостена розова сьомга (най-добре от консерва);
2 нарязани на кубчета червени чушки;
1 краставица;
1/2 - 1 по-голям нарязан червен лук;
1/4 чаша маслини ;
Приготвяне:
За дресинга винегрет: Изсипете копъра, меда, лимоновия сок, солта и черния пипер в купичка, добавете олио, разбъркайте с телена бъркалка и оставете настрана.
За салатата: Накъсайте с вилица сьомгата в голяма салатена купа, след което добавете останалите продукти: вече нарязаните чушки, краставица, лук и маслини.
Непосредствено преди консумация залейте салатата с дресинга винегрет.
Средиземноморски скариди и паста
Въпреки, че има паста, не мислете, че това блюдо е твърде тежко – пресните подправки и морските дарове олекотяват ситуацията, а фактът, че може да се хапва и студено и топло, го прави много удобно за офиси, в които няма условия за подгряване.
Необходими продукти:
2 ч. л. зехтин;
2 скилидки смлян чесън;
400 – 500 гр. обелени и попарени скариди;
2 кафени чаши ситно нарязани домати;
1/4 кафена чаша нарязан на ивици пресен босилек;
1/3 кафена чаша обезкостени и нарязани маслини;
2 с.л. каперси;
1/4 с.л. прясно смлян черен пипер;
Към 200 гр. сварени спагети;
80 гр настъргано сирене;
Приготвяне:
Загрейте зехтина в средна тенджера или в дълбок тефлонов тиган, добавете чесъна и запържете за 30-тина секунди. Прибавете скаридите и задушете за около минута, след което изсипете доматите и босилека, намалете котлона и оставете да покъкри, докато доматите съвсем омекнат. Прибавете маслините, каперсите и черния пипер.
Смесете със спагетите и размесете добре. Отгоре поръсете със сирене.
Добър апетит!