IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословен обяд за повече продуктивност

22 май 2012 14 40

Няколко полезни и вкусни предложения за обяд на работното място

Снимка: food.allwomenstalk.com

Снимка: food.allwomenstalk.com

Обядът в работен ден е всъщност доста важен. Въпреки, че много от нас са свикнали да изяждат по пакетче сухари или някакви солети на крак, за да залъжат къркоренето и няма откъде да откраднат времето за по-добър обяд в забързания си ден, трябва да сме наясно, че именно в този хаос и стрес се нуждаем от най-много енергия – за да балансираме нервите си, да издържим на напрежението и дори на физическото натоварване.

Да не говорим, че, оставайки гладни през деня, почти сигурно се обричаме на тъпчене у дома на вечеря, което е може би най-лошото, което можем да сторим на стомаха и фигурата си. А когато изберем бързата закуска, натъпкана с мазнини и въглехидрати, си правим още по-кофти услуга, дори и от пропускането на обяда. Тежката храна ни уморява допълнително, пречи на концентрация и влошава настроението... и това са само страничните ефекти.

За това е добре да се храним с нещо свежо и здравословно по обед. Разбира се, можете да намерите полезен здравословен обяд в ресторанта или дори в лавката на втория етаж, но като че ли най-сигурно би било, а и ще спестите време от обикаляне и търсене, ако сами приготвите и си донесете здравословния си обяд.

Ето някои свежи идеи за това, с какво можете да се поглезите за обяд:

Салата със сьомга, копър и винегрет

Снимка: food.allwomenstalk.com

Сьомгата е много полезна риба и става за страхотно обедно похапване. Когато си търсите здравословни идеи за обяд, няма как да сбъркате с такъв избор!

Необходими продукти:

2 с. л. Нарязан пресен копър;

1 с. л. Мед;

¼ чаша прясно изстискан лимонов сок;

1/8 ч.л сол;

1/8 ч. л. черен пипер;

1 с. л. зехтин;

80 гр. обезкостена розова сьомга (най-добре от консерва);

2 нарязани на кубчета червени чушки;

1 краставица;

1/2 - 1 по-голям нарязан червен лук;

1/4 чаша маслини ;

Приготвяне:

За дресинга винегрет: Изсипете копъра, меда, лимоновия сок, солта и черния пипер в купичка, добавете олио, разбъркайте с телена бъркалка и оставете настрана.

За салатата: Накъсайте с вилица сьомгата в голяма салатена купа, след което добавете останалите продукти: вече нарязаните чушки, краставица, лук и маслини.

Непосредствено преди консумация залейте салатата с дресинга винегрет.

Средиземноморски скариди и паста

Снимка: food.allwomenstalk.com

Въпреки, че има паста, не мислете, че това блюдо е твърде тежкопресните подправки и морските дарове олекотяват ситуацията, а фактът, че може да се хапва и студено и топло, го прави много удобно за офиси, в които няма условия за подгряване.

Необходими продукти:

2 ч. л. зехтин;

2 скилидки смлян чесън;

400 – 500 гр. обелени и попарени скариди;

2 кафени чаши ситно нарязани домати;

1/4 кафена чаша нарязан на ивици пресен босилек;

1/3 кафена чаша обезкостени и нарязани маслини;

2 с.л. каперси;

1/4 с.л. прясно смлян черен пипер;

Към 200 гр. сварени спагети;

80 гр настъргано сирене;

Приготвяне:

Загрейте зехтина в средна тенджера или в дълбок тефлонов тиган, добавете чесъна и запържете за 30-тина секунди. Прибавете скаридите и задушете за около минута, след което изсипете доматите и босилека, намалете котлона и оставете да покъкри, докато доматите съвсем омекнат. Прибавете маслините, каперсите и черния пипер.

Смесете със спагетите и размесете добре. Отгоре поръсете със сирене.

Добър апетит!

КоментариКоментари

gooshoo ( преди 11 години )
Ами чесънът като премине термична обработка не оставя лош дъх, ако не знаете. А и за много силно притеснените има четки за зъби и дори дъвки!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
N ( преди 11 години )
С малко чесън за обяд в офиса - супер!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар