Ето една идея за вкусно и бързо ястие вдъхновено от италианската кухня, в което няма да откриете традиционната паста, но и тя няма да ви липсва:
Спагети от тиква с пилешки кюфтенца
Съставки за 4 порции:
„Спагетени" ленти от кората на тиква
Мазнина за готвене
2 скилидки чесън, обелен и нарязан
1 малка глава лук, финно нарязана
2 супени лъжици зехтин
4 домата
1 с.л. бял винен оцет
1 с.л. сух риган
1 с.л. сух босилек
½ с.л. люспи от червена чушка
Пресен босилек или магданоз
Предварително сготвени кюфтенца от пилешко месо (или каквото предпочитате)
Приготвяне:
Загрейте фурната на 190° C. Нарежете тиквата на половина по дължина и изгребете семето. Поставете специална хартия за печене в тавата и намажете с мазнина. Поставете половините тиква с месестата част надолу. Печете за 35 минути или докато можете лесно да прободете кората с вилица.
Докато тиквата се пече, сотирайте чесъна и лука в мазнина на средна температура за 5 минути. Добавете останалите съставки освен пресния босилек и гответе, разбърквайки от време на време за 20 минути. Намалете температурата, ако сосът започне да ври. Добавете кюфтенцата след 15 минути. Махнете тиквата от фурната. Изстържете напряко с вилица, за да издърпате ленти от обвивката. Разделете лентите в купи, сложете кюфтенцата и соса върху всяка порция и гарнирайте с босилек. Може да добавите настърган пармезан.
Коментари