Рядко нещо може да накара устата ни да „заплаче" от копнеж и обилно да слюнкоотделя, както това може да стори аромат на чери домати, босилек и балсамов оцет.
В летния сезон можем да се наслаждаваме на зимни удоволствия, но в пресен вариант.
Затова прегледайте тази рецепта за брускети, които много удобно могат да ви послужат и като салата, и като предястие, и като закуска, а за по-безстрашните, които не се боят да приготвят изцяло вегетариански трапези, и като основно.
Необходими продукти:
2 с. л. зехтин
5 скилидки чесън, ситно смлян
2 ч. ч. червени чери домати
2 ч. ч. жълти чери домати
1 с. л. балсамов оцет
16 цели листа пресен босилек
Сол и пипер
1 цяла франзела
8 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Чери доматите разрежете на половинки.
Снимка: thepioneerwoman.com
Жълтите чери домати не са задължителни, но придават много повече колорит на ястието.
Снимка: thepioneerwoman.com
Счукайте или настържете чесъна и го запържете леко в сгорещения в тиган зехтин, докато промени цвета си. Не го дръжте повече от минута - нека остане златен, без да става кафяв, тъй като загорчава леко и губи аромата си.
Когато е готов, го махнете от тигана и го оставете да поизстине в купата, в която ще бъркате всички продукти.
Снимка: thepioneerwoman.com
Листата босилек навийте на ролца и нарежете, за да станат на ленти.
Снимка: thepioneerwoman.com
В купата смесете всички продукти, като прибавите малко сол, черен пипер и балсамовия оцет. Разбъркайте добре, но внимавайте да не смачкате чери доматите прекалено.
Ако имате време, сложете сместа в хладилник за 2 часа.
Снимка: thepioneerwoman.com
Франзелата нарежете на леко продълговати шайби, за да има повече площ за намазване.
Снимка: thepioneerwoman.com
Разтопете маслото в тигана и запържете филийките до златисто и от двете страни. Ако искате, можете да запечете хляба и на фурна и да спестите маслото, за да стане рецептата по-здравословна, но вкусът ѝ определено ще пострада.
Снимка: thepioneerwoman.com
Преди да сложите доматената смес върху филийките, разбъркайте я добре за последно, за да оберете утайката от дъното.
Намажете щедър слой върху всяка франзелка и сте готови за похапване и наслада.
Снимка: thepioneerwoman.com