Това е един изключително лек и въздушен десерт, наричан още Храна за ангели. Всичко в него е леко, пухкаво и меко – точно като облак от лятно небе. Приготвянето му също не е сложно, само трябва да имате малко търпение и лека вълшебна ръка... Все пак е блюдо, сервирано на небесните обитатели.
Съставки:
За блата
15 яйчни белтъка
1 ч. л. бакпулвер
1 ½ ч. ч. ситна захар
1 ч. ч. брашно
¼ ч. л. сол
1 ч. л. есенция от ванилия
За пълнежа:
1 пак. ягодово желе
2 ½ вряща вода
1 пак. замразени ягоди
За глазурата:
1 ½ ч. ч. сметана
2 с. л. захар
Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците, като едно от най-важните неща, за които трябва да внимавате е те да са със стайна температура. За целта ги извадете от хладилника поне час преди да започнете приготвянето.
Снимка: thepioneerwoman.com
Преди да започнете да разбивате жълтъците, пресейте захарта 3 пъти.
Снимка: thepioneerwoman.com
Разбийте белтъците с миксер на висока степен, само докато се разпенят и добавете бакпулвера.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това, отново на висока скорост, разбивайте, докато постигнете много твърд и пухкав сняг.
Снимка: thepioneerwoman.com
Включете миксера на ниска скорост и добавете захарта постепенно и внимателно. С нея сместа добива малко по различен вид, но е важно да запазите обема.
Снимка: thepioneerwoman.com
Пресейте брашното и солта заедно 5 пъти, след което ги добавяйте лъжица по лъжица към снега, като смесвате много бавно и внимателно съставките на ръка. След като брашното е добре разбъркано, добавете и ванилията и отново внимателно я разпределете.
Снимка: thepioneerwoman.com
Изсипете сместа във форма за кекс, като е много важно тя да е абсолютно чиста и без остатъци от олио, масло и каквато и да е друга мазнина, тъй като тя ще попречи на изпичането. Загладете върха и сложете в предварително загрята на максимум фурна за около 40 мин. Проверката за готовност е с добрата стара клечка за зъби – ако излезе чиста след като забодете в тестото, значи е готово.
Снимка: thepioneerwoman.com
Веднага след изваждането от фурната, обърнете формата на гърлото на винена или друга бутилка и оставете да изстине напълно.
Снимка: thepioneerwoman.com
През това време пригответе пълнежа. Кипнете 2 и половина чаши вода, с която залейте ягодовото желе в една купа и разбъркайте, докато се разтвори.
Снимка: thepioneerwoman.com
В тази смес изсипете замразените ягоди и разбърквайте за няколко минути, докато температурите на се изравнят, желето се постегне, а ягодите поомекнат. Оставете пълнежа да „почине" на страна, което ще даде на желето още малко време да се сгъсти – трябва да гъсто, но все пак течно.
Снимка: thepioneerwoman.com
Когато тортата е напълно изстинала, което отнема най-малко един час, използвайте нож, за да остържете стените на формата за печене и я извадете и обърнете. След това с остър и дълъг кухненски нож отрежете около 4-5 сантиметра от горната и част, като внимавате да не я повредите.
Снимка: thepioneerwoman.com
С малко ножче изрежете в блата улей, без да стигате до основата на тортата. Извадете излишното тесто, като се старайте дупката да е сравнително равномерна по цялото си продължение.
Снимка: thepioneerwoman.com
Напълнете улея с ягодовия пълнеж и загладете отгоре на нивото на останалата торта. Затворете с „капака" отрязан блат, като се стремете всички точки да съвпаднат максимално. Приберете тортата в хладилника, докато приготвите глазурата, за да стяга.
Снимка: thepioneerwoman.com
Глазурата не е нищо повече от бита сметана със захар.
Снимка: thepioneerwoman.com
Размажете я по цялата торта и отново приберете за известно време в хладилника. Ето, че вашата облакова торта за небесни изкушения е готова!
Снимка: thepioneerwoman.com