Ако се чудите какво подхожда на зеленчуковата лазаня - доматен сос или сос бешамел, ние ви предлагаме рецепта и с двата. Ето я и нея:
Необходими продукти:
280 грама кори за лазаня
2 супени лъжици зехтин
1 цял лук
4 скилидки чесън
1 цяла червена камба
680 грама гъби
4 тиквички
1 консерва домати
1/2 чаша бяло вино
1/4 чаша пресен магданоз
1/2 чаена лъжичка сол
Прясно смлян черен пипер
1/2 чаена лъжичка червен пипер на люспи
800 грама сирене рикота
2 яйца
1/2 чаша настърган пармезан
1 пакет сирене моцарела
Инструкции за приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Снимка: thepioneerwoman.com
Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете нарязания на кубчета лук и чесън. Запържете ги за около една минута.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете, нарязаната на кубчета червена чушки и запържете за още една минута.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете нарязаните гъби и тиквички гответе за още няколко минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
Налейте виното, добавете солта, черния пипер и червения пипер на люспи. Разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
Прибавете консервата с целите домати. Използвайте ръцете си, за да ги намачкате.
Снимка: thepioneerwoman.com
Разбъркайте сместа и я оставете да къкри за около 20 минути на средна температура. Към края добавете и нарязания магданоз.
Снимка: thepioneerwoman.com
В отделна купа разбъркайте рикотата, яйцата и пармезана със сол и черен пипер.
Снимка: thepioneerwoman.com
Сварете предварително корите за лазаня за няколко минути според указанията на кутията.
Снимка: thepioneerwoman.com
Наредете първите кори върху лист алуминиево фолио в правоъгълна тава, като леко ги припокривате, ако е необходимо, така че да няма луфт между тях. Разстелете 1/3 от сместа с рикотата върху корите.
Снимка: thepioneerwoman.com
Отгоре сложете няколко резени с моцарела. След това добавете по-малко от 1/3 от вегетарианската смес от задушените зеленчуци.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това отново подредете корите за лазаня и повторете плънката още два пъти като най-горната я поръсете с пармезан.
Снимка: thepioneerwoman.com
Печете тавата с лазанята на 180 градуса за 20 минути, като я покриете с фолио. След това махнете фолиото и продължете да я печете още 5 до 10 минути. Извадете я от фурната и я оставете да престои 10 минути преди да я разрежете на квадрати и да я сервирате.