Остава само ден до Никулден. И тъй като много от вас не са фенове на шарана (който като цяло е по-мазна риба) , ви предлагаме една много вкусна рецепта, която може да се направи с различни видове риба. В оригинал е с лаврак, но това не ви пречи да проявите малко въображение. За изпълнението на тази рецепта са ви необходими точно 30 минути и сравнително малко продукти. Ето и кои са те:
- риба лаврак;
- 3 супени лъжици масло;
- 1 средно голяма глава лук;
- 1 лимон;
- 3 супени лъжици зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса. Нарежете рибата на парчета и отстранете кожата ѝ.
Снимка: thepioneerwoman.com
Нарежете лука на ситно.
Снимка: thepioneerwoman.com
Настържете част от кората на лимона.
Снимка: thepioneerwoman.com
Овкусете рибата от двете страни със сол и черен пипер.
Снимка: thepioneerwoman.com
В тиган сложете зехтина и го загрейте на силна температура. След това сложете лаврака в тигана и го оставете там за две минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
Преместете тигана във фурната, но без да обръщате рибата. Настройте таймера за осем минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
Междувременно започнете да приготвяте соса за лаврака. В тиган загрейте маслото на средна температура.
Снимка: thepioneerwoman.com
След като маслото се разтопи, прибавете нарязания лук и лимонова кора. Оставете ги за няколко минути в тигана.
Снимка: thepioneerwoman.com
След като продуктите омекнат, изстискайте сока на един лимон в тигана.
Снимка: thepioneerwoman.com
Извадете рибата от фурната и я оставете да изстине малко, преди да я сервирате.
Снимка: thepioneerwoman.com
Заедно с рибата може да приготвите ориз и салата за гарнитура. Накрая изсипете част от соса върху рибата.
Снимка: thepioneerwoman.com