Традиционно на Бъдни вечер се меси хляб или питка, но по-често това е работа на най-възрастния член на фамилията от женски пол. Ако обичате и вие обичате да месите хляб или имате желание тази година да се научите да го правите, то може да заложите на един красив и забавен вариант, който гарантирано ще освежи трапезата ви и ще изненада гостите ви.
Разбира се, ако не можете да месите тесто или нямате време за това, можете просто идете до магазина и да си купите тесто за пица, което също ще ви свърши работа за тези франзели.
Това е мързеливият начин, а по-долу можете да видите и трудоемкият.
Начин на приготовление:
Първо започнете с приготовлението на тестото от вечерта преди празника (най-малко 10 часа преди да решите да печете франзелите).
За тестото ще трябва да смесите в голяма купа брашното, солта, захарта, маята и водата. Купата трябва да е голяма защото тестото ще удвои размера си.
Снимка: steamykitchen.com
Покрийте купата с тестото с готварско фолио (може и с кърпа) и го оставете на стайна температура за 10-18 часа да втаса. Ако го сложите на топло може да е готово по-бързо. Можете да сложите купата на топло място, защото ако в дома ви е хладно на тестото може да му трябват 24 часа.
Снимка: steamykitchen.com
След като тестото втаса, извадете го от купата и го сложете върху набрашнена повърхност. Намокрете ръцете си и месете тестото в продължение на няколко минути, докато го оформите в плоска топка. Мокренето на ръцете ги предпазва от това тестото да полепва по тях. Тестото трябва да е меко и разтегливо.
Снимка: steamykitchen.com
След това разделете топката тесто на четири равни части. След, което от всяка част оформете по една дълга, тънка багета/франзела задигната в двата края по дължина. Франзелите трябва да са с дължината на тавата и ги редете с два сантиметра разстояние между тях, за да не залепнат.
Снимка: steamykitchen.com
Поставете всяка франзела в тава, намазана с олио. След това започнете да украсявате с „екстрите" отгоре - чери доматите, маслините и скилидките чесън по около пет парчета на хляб. Когато сте готови си вземете малка четка за тесто и с нея намажете всяка франзела със зехтин.
Снимка: steamykitchen.com
Поръсете багетите обилно с морската (може и с хималайска) едра сол като на хляба с маслините (които сигурно са солени) можете да сложите и по-малко сол.
Снимка: steamykitchen.com
Печете хляба 15-25 минути на предварително на 220 градуса.
Снимка: steamykitchen.com
Консумирайте го бързо (около пет минути след като го извадите от фурната). Ако няма да го яде веднага, може да го сложите обратно във фурната за няколко минути преди сервиране, за да изглежда току-що изпечен, а и за да не се втвърди.
Снимка: steamykitchen.com
Необходими продукти:
3 чаши (400 грама) брашно;
1/2 чаена лъжичка готварска сол;
3/4 чаена лъжичка захар;
1/4 чаена лъжичка мая (може и суха мая);
1 1/2 чаши (350 грама) хладка вода;
брашно за поръсване;
По 20 броя от следните продукти - цели скилидки чесън, цели маслини, разрязани наполовина чери домати;
1/4 чаша зехтин екстра върджин;
3/4 чаена лъжичка едра морска сол.