IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питка с мая за Бъдни вечер

21 декември 2012 13 00

Лесен и вкусен домашен хляб за празничната трапеза

Снимка: easteuropeanfood.about.com

Снимка: easteuropeanfood.about.com

Този хляб е задължителен елемент за почти всяка празнична трапеза в България на Бъдни вечер.

Обикновено в него слагаме късметчета, увити в дрян или една монета, която ще дари с късмет през следващата година, човека в чието парче се падне.

Има много начини за оформяне на тази питка, но ние ви предлагаме една форма, която наподобява слънчоглед и изглежда много празнично.

Рецепта съдържа яйца, тъй че хората които постят до Коледа трябва да го имат предвид.

Време за приготвяне: 2 часа и 15 минути

 

Начин на приготвяне:

В малка купа разтворете маята във водата. Добавете захарта и 2 супени лъжици брашно и бъркайте докато сместа стане хомогенна. След това я пресипете в голяма купа, добавете останалото брашно, солта, олиото/маслото, 3-те цели яйца и белтъка на четвъртото яйце (жълтъкът се оставя за намазване на питката с четка преди печене).

След това замесете сместа докато стане гладка и еластична. Ако тестото е твърде сухо, добавете му още 1 супена лъжица топла вода. Ако пък тестото е прекалено мокро, добавете 1 супена лъжица брашно.

Разделете тестото на 7 равни топки. Сложете първата топка в центъра на намазаната с олио, 30-сантиметрова тава за печене, и я покрийте с фолио. След това разстелете (с точилка) останалите топки във формата на пица с диаметър от 25 см, като всяка т.нар. пица я нарежете на 8 триъгълни парчета.

Снимка: easteuropeanfood.about.com

Леко намажете отгоре всяко триъгълно парче с олио или разтопено масло. Навийте по три парчета едно в друго, така че да се образува конус. Повторете същото и с останалото тесто, нарязано на триъгълници. Така ще имате 16 конуса. Подредете ги около централната топка с широката страна на навън. Покрийте ги и ги оставете на топло  докато удвоят размера си. Добре е тавата ви да не е задигната отстрани, а да е плоска като за пица, за да не се развали формата на конусите.

Когато са готови загрейте фурната до 190 градуса. Ако ще слагате късмети - подпъхнете ги внимателно сега, като преди това ги увиете във фолио. Същото важи и за монетата.

Направете един кръст на средата топка от втасалото тесто с нож. След това намажете хляба с разбития жълтък, който се смесва с 1 с.л. вода. Печете питката за около 15 минути и след това я покрийте отгоре с фолио, за да не прегори. Печете я още 15 минути.

Снимка: easteuropeanfood.about.com

Необходими продукти:

1 чаша топла вода

1 пакет суха мая

2 супени лъжици захар

1 килограм брашно

4 супени лъжици олио или меко масло

4 големи яйца

1 супена лъжица сол

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

николова ( преди 11 години )
страхотна питка,но няма нищо общо с бъдни вечер,за Коледа става
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Lima ( преди 11 години )
Тази питка е страхотна, но не е подходяща за Бъдни вечер с тези яйца и мая. Прочетете малко, преди да се излагате така.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Питката за Бъдни вечер трябва да бъде постна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар