Този хляб е задължителен елемент за почти всяка празнична трапеза в България на Бъдни вечер.
Обикновено в него слагаме късметчета, увити в дрян или една монета, която ще дари с късмет през следващата година, човека в чието парче се падне.
Има много начини за оформяне на тази питка, но ние ви предлагаме една форма, която наподобява слънчоглед и изглежда много празнично.
Рецепта съдържа яйца, тъй че хората които постят до Коледа трябва да го имат предвид.
Време за приготвяне: 2 часа и 15 минути
Начин на приготвяне:
В малка купа разтворете маята във водата. Добавете захарта и 2 супени лъжици брашно и бъркайте докато сместа стане хомогенна. След това я пресипете в голяма купа, добавете останалото брашно, солта, олиото/маслото, 3-те цели яйца и белтъка на четвъртото яйце (жълтъкът се оставя за намазване на питката с четка преди печене).
След това замесете сместа докато стане гладка и еластична. Ако тестото е твърде сухо, добавете му още 1 супена лъжица топла вода. Ако пък тестото е прекалено мокро, добавете 1 супена лъжица брашно.
Разделете тестото на 7 равни топки. Сложете първата топка в центъра на намазаната с олио, 30-сантиметрова тава за печене, и я покрийте с фолио. След това разстелете (с точилка) останалите топки във формата на пица с диаметър от 25 см, като всяка т.нар. пица я нарежете на 8 триъгълни парчета.
Снимка: easteuropeanfood.about.com
Леко намажете отгоре всяко триъгълно парче с олио или разтопено масло. Навийте по три парчета едно в друго, така че да се образува конус. Повторете същото и с останалото тесто, нарязано на триъгълници. Така ще имате 16 конуса. Подредете ги около централната топка с широката страна на навън. Покрийте ги и ги оставете на топло докато удвоят размера си. Добре е тавата ви да не е задигната отстрани, а да е плоска като за пица, за да не се развали формата на конусите.
Когато са готови загрейте фурната до 190 градуса. Ако ще слагате късмети - подпъхнете ги внимателно сега, като преди това ги увиете във фолио. Същото важи и за монетата.
Направете един кръст на средата топка от втасалото тесто с нож. След това намажете хляба с разбития жълтък, който се смесва с 1 с.л. вода. Печете питката за около 15 минути и след това я покрийте отгоре с фолио, за да не прегори. Печете я още 15 минути.
Снимка: easteuropeanfood.about.com
Необходими продукти:
1 чаша топла вода
1 пакет суха мая
2 супени лъжици захар
1 килограм брашно
4 супени лъжици олио или меко масло
4 големи яйца
1 супена лъжица сол