IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Задушен спанак в бял сос

19 февруари 2013 11 00

Вкусна идея за бърз и полезен обяд

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Не е нужно да имате анемия и липса на желязо, за да консумирате спанак. Той освен полезна е и много вкусна храна. Бейби спанакът можете да похапвате на салата като с него заместите успешно марулята.

Освен това можете да го направите задушен с течна сметана (но ще ви е по-тежко) или да си го приготвите с бял сос, подобен на бешамела и добавка от ситно нарязани лук и чесън. Ако нямате бейби спанак можете да направите рецептата и с обикновен, но ще трябва да го нарежете.

Рецептата ще ви отнеме не повече от 10-20 минути и като цяло е доста лесна и подходяща за начинаещи готвачи. Дозата, която ви предлагаме ще ви стигне за не повече от 4 порции. Добър апетит!

А ето и какво ще трябва да си набавите за рецептата:

100 гр масло;

8 с.л. брашно;

1/2 глава лук;

3 скилидки чесън;

2 чаши прясно мляко;

Сол и черен пипер на вкус;

1 щипка смляно индийско орехче;

1 пакет бейби спанак (около 700 гр).

Инструкции за приготвяне:

Нарежете на ситно лука и чесъна.

Разтопете маслото в тенджера и добавете брашното с разбъркайте, докато стане хомогенна смес.

Гответе над средна топлина в продължение на пет минути или докато сместа стане светло златиста.

Добавете към нея лука и чесъна и разбъркайте хубаво. Оставете сместа на котлона още една-две минути.

След това добавете млякото, като бъркате непрекъснато и оставете тенджерата за още пет минути на котлона.

През това време сварете спанака с 3 супени лъжици масло в отделен съд. Трябват му около 5 минути, за да омекне и ще е готов.

Добавете сол, черен пипер и индийско орехче на вкус към соса.

Накрая смесете соса и спанака като разбъркате внимателно, за да се съчетаят двата компонента добре. Сервирайте веднага.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари