Не е нужно да имате анемия и липса на желязо, за да консумирате спанак. Той освен полезна е и много вкусна храна. Бейби спанакът можете да похапвате на салата като с него заместите успешно марулята.
Освен това можете да го направите задушен с течна сметана (но ще ви е по-тежко) или да си го приготвите с бял сос, подобен на бешамела и добавка от ситно нарязани лук и чесън. Ако нямате бейби спанак можете да направите рецептата и с обикновен, но ще трябва да го нарежете.
Рецептата ще ви отнеме не повече от 10-20 минути и като цяло е доста лесна и подходяща за начинаещи готвачи. Дозата, която ви предлагаме ще ви стигне за не повече от 4 порции. Добър апетит!
А ето и какво ще трябва да си набавите за рецептата:
100 гр масло;
8 с.л. брашно;
1/2 глава лук;
3 скилидки чесън;
2 чаши прясно мляко;
Сол и черен пипер на вкус;
1 щипка смляно индийско орехче;
1 пакет бейби спанак (около 700 гр).
Инструкции за приготвяне:
Нарежете на ситно лука и чесъна.
Разтопете маслото в тенджера и добавете брашното с разбъркайте, докато стане хомогенна смес.
Гответе над средна топлина в продължение на пет минути или докато сместа стане светло златиста.
Добавете към нея лука и чесъна и разбъркайте хубаво. Оставете сместа на котлона още една-две минути.
След това добавете млякото, като бъркате непрекъснато и оставете тенджерата за още пет минути на котлона.
През това време сварете спанака с 3 супени лъжици масло в отделен съд. Трябват му около 5 минути, за да омекне и ще е готов.
Добавете сол, черен пипер и индийско орехче на вкус към соса.
Накрая смесете соса и спанака като разбъркате внимателно, за да се съчетаят двата компонента добре. Сервирайте веднага.