Предлагаме ви един много прост вариант за вкусна и здравословна закуска. Тези сладки се комбинират много добре с чаша леденостудено прясно мляко.
Овесените масленки ще впечатлят не само децата в семейството ви, но и всеки друг негов член.
Можете да използвате за сладкиша овесени ядки или овесено брашно, но ако се спрете на втория вариант, тестото ви ще стане малко по-ронливо и по-трудно за оформяне.
Ако използвате овесени ядки няма да има какво да се обърка в готвенето ви!
Рецептата, освен много лесна, е и сравнително бърза, а и не изисква купища скъпи продукти. За нея ви трябват не повече от 10 минути (и още около половин час, за да се изпекат масленките).
Необходими продукти:
1 пакет малко масло (125 гр);
1-1 и 1/2 чаша бяло брашно;
1-1 и 1/2 чаша овесени ядки;
1 чаша кафява захар;
1 чаена лъжичка бакпулвер;
1/4 чаена лъжичка сол;
1 буркан ягодово сладко.
Инструкции за приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса и си набавете средно голяма тавичка.
Снимка: thepioneerwoman.com
Смесете бялото брашно с овесените ядки, кафявата захар, содата/бакпулвера и солта.
Снимка: thepioneerwoman.com
Нарежете омекналото масло на малки кубчета и го намачкайте с решетъчна лъжица докато не заприлича на едри трохи.
Снимка: thepioneerwoman.com
Снимка: thepioneerwoman.com
Разстелете половината от тестото в намазаната с масло тава и го намажете по повърхността с ягодовото сладко като гледате да е равномерно.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това отгоре разстелете другата половина от овесената смес и притиснете леко.
Снимка: thepioneerwoman.com
Печете сладкиша до златисто кафяво около 30 - 40 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади. После го нарежете на квадратни парчета и го сервирайте.