IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картофен огретен с шунка и чедър

18 април 2013 14 00

Непретенциозно предложение с неустоим вкус

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Предлагаме ви една лесна рецепта, за която можете да използвате застоялите се продукти в хладилника ви. Това ястие ще се хареса на всички членове на семейството ви, като освен това е хранително и лесно за приготвяне. По принцип картофеният огретен се прави със сирене, но тук ви предлагаме един вариант, който ще се хареса повече на мъжете – с шунка.
Ето и рецептата в детайли

Необходими продукти:

1 кг. картофи;
2 супени лъжици масло;
1 глава жълт лук;
3 чаши нарязана на кубчета шунка;
1-1/2 чаша течна сметана;
1/4 чаена чаша брашно;
Черен пипер на вкус;
1 чаша настъргано сирене чедър;
1 чаша настърган кашкавал;
Нарязан магданоз (по желание).

Инструкции за приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Загрейте масло в тиган на слаб огън, за да се разтопи.

Снимка: thepioneerwoman.com

Добавете нарязания лук и го запържете за 1 до 2 минути. След това сложете при него и нарязаната на кубчета шунка и запържете всичко заедно за още 3 до 4 минути. След това отстранете тигана от огъня и го оставете настрана.

Снимка: thepioneerwoman.com

В една голяма купа смесете течната сметана с брашното и черния пипер и разбъркайте добре сместа. Сложете я настрана. (Можете да добавите сол, но имайте предвид, че кашкавалът и шунката са солени.)

Снимка: thepioneerwoman.com

Смесете настърганото сирене чедър с настъргания кашкавал и също ги оставете настрана.

Снимка: thepioneerwoman.com

Използвайте ренде за чипс и нарежете на него картофите на много тънки парчета.

Снимка: thepioneerwoman.com

Наредете в една намазана с масло тавичка 1/3 от картофените резени. Поръсете ги с 1/3 от сместа с шунката и лука, след това с 1/3 от сместа на сиренето и кашкавала и накрая полейте с 1/3 от сметановия сос.

Снимка: thepioneerwoman.com

Повторете този начин на подреждане още два пъти, като завършите с поръсването на сирене/кашкавал с поливането на последната част от сметаната.

Снимка: thepioneerwoman.com

Покрийте тавата с готварско фолио и я сложете да се пече в продължение на 40 минути. След това я извадете от фурната, отстранете фолиото и я върнете да се пече още 20 минути.

Снимка: thepioneerwoman.com

Преди да сервирате нарежете огретена на квадратни парчета и гарнирайте с нарязан магданоз, ако желаете.

Снимка: thepioneerwoman.com

Забележка: Можете да ускорите процеса на готвене, ако сварите нарязаните картофи за 3 до 5 минути преди да ги подредите в тавата.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари