Великден е празник, който не може да мине без нещо вкусно и сладичко за десерт. Разбира се, козунакът е задължителен, но ако искате да зарадвате децата в семейството си или пък да изненадате близките си с нещо по-закачливо на трапезата, можете да опитате с тази лесна, но ефектна торта.
Необходими продукти:
Глазура:
340 грама безсолно масло, оставено на стайна температура;
6 чаши пудра захар;
Щипка сол;
1 супена лъжица екстракт от ванилия;
2 до 3 супени лъжици мляко;
Заек:
2 кръгли блата за торта (може и готови);
1 1/4 чаша подсладени кокосови стърготини;
2 продълговати бишкоти за ушите на заека;
Цветни, желирани бонбони за декорацията на муцунката на заека;
Розова сладкарска боя (за вътрешната част на ушите);
Марципан.
Инструкции:
За глазурата: Смесете маслото, захарта и солта в голямата купа на миксера и ги разбийте с миксер на ниска скорост. След това добавете ванилията и увеличете скоростта до средно-висока. Разбърквайте глазурата докато стане много гладка. Накрая добавете млякото (на око), така че глазурата да стане лесна за размазване.
Снимка: foodnetwork.com
За зайчето: Нанесете дебел слой глазура между двата блата за торта - около 1 ½ водна чаша. След това отрежете парче от тортата, което ще е около 2/3 от нея. Поставете го надолу, върху голям поднос. Това е тялото на зайчето.
Снимка: foodnetwork.com
По-малкото парче (което е 1/3 от тортата) разрежете на още две половини. Едната част ще ви е за главата на заека, а от другата ще сложите по половин парче за крачета на заека от двете страни на тялото му.
Снимка: foodnetwork.com
Използвайте нож, за да изгладите ръбовете на тортата. Смесете всички остатъци и трохи в купа с вилица, така че да станат на пюре, което да можете да оформите в топка. Използвайте малко глазура, за да се слепят трохите. След това сложете топката към задната част на зайчето, за да се образува опашка.
Снимка: foodnetwork.com
Когато сте готови покрийте щедро цялото зайче с 2-3 чаши глазура. После го поръсете обилно с кокосовите стърготини.
Снимка: foodnetwork.com
Поставете бишкотите между главата и тялото, като леко ги притиснете. Това са ушите.
Снимка: foodnetwork.com
Намажете лицевата страна на бишкотите с малко глазура. След това сложете продълговата розова декорация от марципан в центъра на всяка бишкота. Използвайте белия марципан за лапите и муцуната на заека.
Снимка: foodnetwork.com
За да направите лицето, ще ви трябват 4 черни желирани бонбона (дълги) за мустаци, 2 (кръгли) черни бонбона за очи, 2 бели бонбона за зъбите и един розов за носа.
Снимка: foodnetwork.com
Уверете се, че вашата торта е напълно охладена, преди да я сервирате.