IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Забавни и здравословни рецепти с броколи

15 май 2013 10 00

Вариации от зелени розички за трапезата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Броколите са богати на фибри, витамин C и още куп други полезни витамини и минерали. Освен това са на разположение в магазините през цялата година (дори в замразен вид). Вероятно, ако ги обичате, ги готвите най-често на пара или задушени със сос от сирена. Разбира се, има безброй начини за приготвянето на този вкусен зеленчук, но ние ви предлагаме пет лесни и вълнуващи идеи, които са хем вкусни, хем не много калорични.

1. Печени броколи с пармезан

Тази рецепта се прави само от розичките на броколите (без стъблата), които първоначално изпичате във фурната с пет лъжици зехтин. Веднага след като ги извадите от печката ги поръсете с пармезан (може и сирене пекорино), пресен чесън, сока от един лимон, кедрови ядки, сол, черен пипер и пресен босилек. Сервирайте веднага.

Снимка: dailyhealthpost.com

2. Суфле от броколи и козе сирене

Тази рецепта е за по-специални случаи, в които наистина трябва да впечатлите някого, с уменията си да готвите здравословно.

Суфлето може да бъде с високо съдържание на мазнини, но ако искате да е по-ниско калорично, можете да го направите с нискомаслено мляко и яйчен белтък (без жълтък). Това, което трябва да направите, е да сварите съвсем леко броколите, след което да ги смесите с разтопено масло и брашно, мляко, горчица, розмарин и сол и да ги варите на котлона, докато всичко се сгъсти (около 2 минути). След това им добавяте козето сирене и 3 жълтъка и прехвърляте всичко в голяма купа.

Накрая слагате и 5 разбити белтъка и сметана. Печете ястието около 20 минути на среден огън. Сервирате веднага.


Снимка: dailyhealthpost.com

3. Зелена пица

Независимо дали сте възрастен или дете, яденето на зеленчуци, винаги изглежда по-лесно, когато те са подредени върху пица. Тази рецепта за "зелена пица" включва пълнозърнесто тесто за пица, овкусено със зехтин, песто, рукола и, разбира се, броколи. Добавете накрая и нарязана, обезмаслена моцарела.

Снимка: dailyhealthpost.com

4. Броколи с кускус и къри 

Ако искате да подправите вашите броколи с нещо по-пикантно, опитайте да е с къри. Очаква ви едно ароматно и изключително лесно ястие, особено ако му добавите кус-кус.

Всичко, което трябва да направите е да поръсите броколите в тигана с къри на прах, да сложите към тях кус-кус, зехтин, сол, стафиди и нахут. Гответе ястието на котлона около десет минути. То е и идеална гарнитура към основно ястие с месо.


Снимка: dailyhealthpost.com

5. Риба с броколи, печени във фолио

Изберете си филе от любимата ви риба (почистена и обезкостена) и го запечете във фолио или в найлонов плик за печене като му добавите нарязани броколи. Овкусете ги с любимите си семена (от тиква, например) и любимите си пресни билки (розмарин, босилек, риган, мащерка). Добавете малко зехтин, пресни чесън и лук, фреш от един лимон, сол и черен пипер. Увийте всичко това във фолиото и го печете около 20 минути (докато рибата се свари напълно). Фолиото ще запази аромата и влажността на всички продукти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари