Класическите „закуски за шампиони“ от миналото, бяха от вида на палачинките, пържените филийки, кускусът и т.н. - все ястия, съдържащи огромни дози с въглехидрати и по-малко белтъчини. В последно време е по-модерно да се консумират белтъчини, за които се счита, че засищат повече тялото, а в същото време не водят до натрупването на излишни килограми.
Предлагаме ви една такава рецепта, която хем е ниско калорична, хем е вкусна, хем здравословна. Забравете за пържените яйца на очи и ги заместете със задушени/гриловани зеленчуци със забулени яйца и кашкавал/сирене.
Необходими продукти:
1 с.л. зехтин;1/2 чаша нарязана на кубчета зелена тиквичка; 1/2 чаша нарязана на кубчета жълта тиквичка; 1/2 глава, средно голям лук, нарязани на ситно; сол и черен пипер; 1 цял домат; 2 цели яйца; 1 чаена лъжичка оцет; 1 парче сирене/кашкавал.
Инструкции за приготвяне:
Сипете зехтина в средно голям тиган на средно висока температура. Добавете лука и го задушете за 2-3 минути, или докато започне да омеква.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това добавете двата вида тиквички и ги поръсете със сол и черен пипер на вкус. Задушете ги и тях за 3-4 минути. Махнете тигана от котлона и го оставете настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
Междувременно нарежете домата на няколко едри резена и ги сложете на грила/скарата за няколко минути. Преди това можете да сложите вода в малка тенджера и да я оставите да заври леко.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете оцета и внимателно разбъркайте с дървена лъжица. След това чукнете двете яйца във врящата вода и ги оставете да се сварят за около 1 минута (докато яйцето започне да се втвърдява).
Снимка: thepioneerwoman.com
След това ги извадете с решетъчна лъжица и ги поставете в чинията със задушените зеленчуци. Отгоре сложете резен кашкавал или сирене чедър. Добавете и доматените резени. Поръсете яйцата с още сол и черен пипер и сервирайте!
Снимка: thepioneerwoman.com