Фритатата представлява италиански омлет с пълнеж от зеленчуци и/или сирена. В случая ще ви покажем една лесна и бърза рецепта, подходяща както за обяд, така и за вечеря.
Освен бързината в приготвянето ѝ, другото огромно предимство на това ястие, е че в него можете да включите всички остатъци в хладилника си, като гъби, праз, различни сирена, домати, тиквички, тиква и каквото ви дойде на ум.
Разбира се най-подходящо е да използвате сирена и зеленчуци, но можете да добавите и колбаси. Ето и повече подробности за нашата фритата, която е със спанак и чушки.
Необходими продукти:
12 цели големи яйца;
Сол и черен пипер;
1/4 чаша пармезан;
1/2 чаша настърган кашкавал;
2 супени лъжици масло;
Една средно голяма глава лук;
Един цял печен картоф;
2 чаши бейби спанак;
2 цели бурканчета печени червени чушки;
1/4 чаша нарязани маслини.
Инструкции за приготвяне:
Снимка: thepioneerwoman.com
Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте заедно яйцата със солта и черния пипер. Разбъркайте към тях настърганите сирена и оставете сместа настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
В широк тиган с незалепващо покритие разтопете маслото. Добавете лука и го запържете за няколко минути, като го разбърквате често, докато омекне и стане златисто кафяв.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете нарязания на кубчета картоф, поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
След няколко минути добавете спанака и разбъркайте за още 1 минута. Накрая добавете печените чушки и маслините и отново разбъркайте за 1-2 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
Когато сте готови, разпределете всички съставки равномерно по дъното на тигана и ги залейте с яйчената смес. Сложете ястието във фурната да се пече за 10-12 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това извадете фритатата от тигана и я нарежете върху дъска на равни парчета с дълъг, назъбен нож. Сервирайте ястието топло, като можете да добавите към него пресни плодове.
Снимка: thepioneerwoman.com