Почти няма човек, който да не обича ястия с разтопен кашкавал? Италианците го разтопяват върху пицата си, швейцарците и французите си имат тяхното фондю (прави се от разтопени твърди сирена), което топят в препечен хляб, а мексиканците залагат на „Queso Fundido“, което се превежда като „разтопено сирене“.
Това е класическо тяхно предястие, в което те слагат и кайма, наденица или пикантен колбас чорисо. Ето и малко повече детайли за самата рецепта:
Необходими продукти:
220 г наденица/пикантен колбас/кайма; 1 средно голяма глава лук; 2 чушки – червена и зелена; 1 пакет моцарела или влакнест кашкавал; чили на прах; 3 цели домата; магданоз; тортила чипс.
Инструкции за приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. В голям тиган запържете колбаса докато стане кафеникав. След това го махнете от тигана и го отцедете от мазнината върху попивателна хартия.
Снимка: thepioneerwoman.com
Сложете в тигана нарязаните на ситно лук и чушки, добавете малко мазнина и задушете зеленчуците на средно-висока температура, докато омекнат (около 7-8 минути). Отстранете ги от огъня и ги оставете настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
В малка тава сложете 1/3 от кашкавала, добавете половината колбас, зеленчуците, след това още една трета от кашкавала, после другата половина от колбаса и накрая остатъка от настъргания кашкавал. Поръсете отгоре много леко с чили на прах.
Снимка: thepioneerwoman.com
Поставете ястието във фурната да се запече за около 5 минути. Кашкавалът трябва да се разтопи напълно и да започне леко да бълбука.
Снимка: thepioneerwoman.com
Извадете кесо фундидо от печката и отгоре му сложете нарязаните на малки кубчета домати и го поръсете с магданоза. Сервирайте го веднага с тортила чипс!
Снимка: thepioneerwoman.com