Първо трябва да уточним, за тези които не знаят, че хумус е популярната в Близкия изток салата или разядка. Това ястие е най-широко разпространено в страни като Сирия, Израел, Турция, Гърция, Кипър и Ливан. Неговата популярност се корени не само във вкуса му, но и в голямата му хранителна стойност.
Всичките му съставки са полезни – нахутът е фаворит сред вегетарианците, сусамовият тахан е чудесен източник на калций, зехтинът е известен като една от най-здравословните растителни мазнини, а чесънът и лимоновият сок са пълни с антиоксиданти и подобряват имунната система.
Хумусът като цяло съдържа полезните Омега-3 мастни киселини, както и желязо, витамин В6, манган, мед, фолиева киселина и аминокиселини.
Едва ли бихте се досетили да сложите цвекло във вашата салата хумус, а резултатът наистина ще ви допадне. Тъй като цвеклото може да бъде малко по-жилаво, съветваме ви да го сварите и едва тогава да го пасирате. А ето и малко повече за самата рецепта:
Необходими продукти:
1 средно голямо цвекло; 1/4 чаша вода; 400 г нахут, 2 скилидки чесън, 3 с. л. сусамов тахан; сокът от 1 лимон; 1 ч. л. кимион; 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър; 1/4 чаша студено пресован зехтин; сол на вкус.
Снимка: аcozykitchen.com
Първо сварете цвеклото и го оставете настрана, за да се охлади. След това го нарежете на кубчета и го сложете в купата на блендера/кухненския робот и го пасирайте. След това към него добавете нахута (който е добре да сте накиснали във вода от предната вечер), тахана, чесъна, лимоновия сок, кимиона, кориандъра и зехтина.
Снимка: аcozykitchen.com
Пасирайте всичко, докато сместа стане гладка. Може да се наложи да добавите малко вода и сол на вкус. Сложете хумуса в купа за сервиране. Консумирайте го като предястие с пълнозърнест хляб, тортила чипс или царевични питки.