По принцип е известно, че прекомерната употреба на напитки, които съдържат кофеин не е полезна.
Множество изследвания напоследък обаче започнаха да изтъкват и многото му положителни страни.
Ново изследване заключи, че за хората, които изпиват най-малко по пет чаши чай или кафе всеки ден, има 40% по-малък риск от мозъчни тумори.
Учени от лондонския Импириъл колидж са проследили над 300 мъже и жени, у които е бил открит глиом, вид рак, който обикновено се развива в мозъка.
Лекарите сравнили навиците им на пиене на кафе или чай с тези на здрави хора.
Оказало се, че хората, които изпиват по пет или повече кафета или чайове дневно, 40% по-рядко боледуват от рак.
Неизвестно защо, у мъжете "защитният" ефект на чая и кафето е по-силно изразен.
Една от теориите за влиянието на ароматните напитки е, че чаят и кафето намаляват доставянето на кръв в мозъка и така лишават туморите от високите нива на кислород и хранителни вещества, от които те имат нужда, за да се развиват.
Чаят или кафето без съдържание на кофеин нямат предпазващ ефект.