Оказа се, че кафето наистина може да намали риска от диабет, но при едно условие – да се пие не както е обичайно – сутрин, а по обяд.
До този извод достигнали изследователи от университета на Сау Паулу, Бразилия.
За целите си специалистите са анализирали данните от изследване на здравето и хранителните навици на близо 70 000 жени от Франция.
Участничките на възраст между 41 и 72 години били наблюдавани в продължение на 11 години.
Авторите на настоящето проучване са установили, че като цяло консумацията на най-малко три чаши кафе дневно е свързана с 27 процента по-малък риск от диабет.
В хода на изследването специалистите са се натъкнали на интересна зависимост. Оказало се, че рискът от заболяването е с 33 процента по-малък за жените, които пият ободрителната напитка по обедно време.
Бразилските специалисти отбелязват, че има над 10 изследвания, посветени на връзката между пиенето на кафе и понижения риск от диабет тип 2, но досега времето не е разглеждано като фактор.
Изследователите допълват, че благоприятен ефект оказва както обикновеното, така и безкофеиновото кафе, независимо дали е консумирано със или без захар.