Както добре знаем, калцият е един жизненонеобходим минерал за нашето тяло.
Наричат го „пазачът на костите“, като освен че предпазва и укрепва тях, той се грижи за мускулите, нервната система от части – за сърцето.
Сега се оказа обаче, че набавянето на калций чрез храната може да помогне на хората да живеят по-дълго.
Шведско изледване е обхванало 23 000 души, които в началото му са били на възраст между 45 и 79 години.
Доброволците са били наблюдавани в продължение на 10 години.
Изследователите от института "Каролинска" са установили, че хора, които са си набавяли най-големи количества калций чрез храната, са били изложени на 25 процента по-малък риск от смърт по каквато и да е причина в следващите 10 години и на 23 процента по-малък риск от смърт в резултат на сърдечносъдови заболявания.
Хората, които са консумирали най-големи количества калций, са си набавяли чрез храната около 2000 милиграма от елемента на ден.
В САЩ препоръчителната дневна доза за мъже на възраст между 19 и 50 години е 1000 милиграма, а на възраст над 50 години - 1200 милиграма.
При жените необходимото количество е съответно 800 милиграма и 1500 милиграма, като кърмачките и бременните трябва да приемат по 1200 милиграма дневно.
Най-богати на калций са млякото и млечните изделия, но също има известни количества в подправките, някои риби, бадеми, лешници, моркови, зеле, какао и др.
Кравето мляко съдържа около 100-150 мг/100гр, кашкавалът - 300-350 мг/100 гр, а в сиренето - 400-500 мг/100 гр, като при някои видове достига до 1000 мг/100 гр.