IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Повече марули, месо и сирене - по-малка опасност от рак

1 април 2010 12 53

Витамин К намалява риска от рак

По много до пръсване. Снимка: Dreamstime

По много до пръсване. Снимка: Dreamstime

Първи април е и освен, че сега може да лъжете донасита, това е преди всичко времето, в което трябва да ядете марули, салати и спанак до злоупотреба.

И освен, че зарежда организма с витамините и минералите, от които сме били лишени цяла зима и са истинска благодат за корема и храносмилането, се оказа, че листните зеленчуци могат да ви предпазят от една от най-опасните болести.

Хората, набавящи си големи количества витамин К чрез гореизброените растения и другите видове храна, са изложени на понижен риск да развият или да починат от рак в сравнение с тези, които консумират по-малко продукти, съдържащи витамина.

До този извод достигнали германски учени, които направили изследване.

Проучването е първото по рода си върху връзката между витамин К и развитието и смъртността от рак изобщо.

Авторите на предишно изследване са открили, че приемът на по-високи количества от витамина е свързан с понижен риск от рак на простатата, припомня агенцията.

Настоящето проучване на специалисти от Центъра за ракови изследвания в Хайделберг е обхванало 24 340 души.

Витамин К съществува в две естествени форми - витамин К1 или филохинон и витамин К2 или менахинон.

Витамин К1 се съдържа в зелените листни зеленчуци, както и в някои растителни мазнини като рапично и соево олио.
Богат източник на витамин К2 са месото и сиренето.

КоментариКоментари