Първи април е и освен, че сега може да лъжете донасита, това е преди всичко времето, в което трябва да ядете марули, салати и спанак до злоупотреба.
И освен, че зарежда организма с витамините и минералите, от които сме били лишени цяла зима и са истинска благодат за корема и храносмилането, се оказа, че листните зеленчуци могат да ви предпазят от една от най-опасните болести.
Хората, набавящи си големи количества витамин К чрез гореизброените растения и другите видове храна, са изложени на понижен риск да развият или да починат от рак в сравнение с тези, които консумират по-малко продукти, съдържащи витамина.
До този извод достигнали германски учени, които направили изследване.
Проучването е първото по рода си върху връзката между витамин К и развитието и смъртността от рак изобщо.
Авторите на предишно изследване са открили, че приемът на по-високи количества от витамина е свързан с понижен риск от рак на простатата, припомня агенцията.
Настоящето проучване на специалисти от Центъра за ракови изследвания в Хайделберг е обхванало 24 340 души.
Витамин К съществува в две естествени форми - витамин К1 или филохинон и витамин К2 или менахинон.
Витамин К1 се съдържа в зелените листни зеленчуци, както и в някои растителни мазнини като рапично и соево олио.
Богат източник на витамин К2 са месото и сиренето.