Оказа се, черният шоколад е едно кажи – речи универсално лечебно средство.
Вече се установи неговото благотворно влияние върху матаболизма, кръвното налягане и дори върху зъбите.
Сега се оказа, че богатият на какао черен шоколад може в бъдеще да бъде предписван и на хора страдащи от различни чернодробни болести, като цироза например.
Според него консумацията на черен шоколад предотвратява обичайното повишаване на абдоминалното налягане след ядене, което може да достигне до опасни нива при пациенти, страдащи от цироза и в дадени случаи дори да доведе до спукване на кръвоносен съд.
Учените обясняват положителния ефект на този вид шоколад със съдържащите се в него флавоноиди, които са силни антиоксиданти.
Те допринасят за успокояването и разширяването на мускулните клетки на кръвоносните съдове.
Изследвани са били 21 болни от цироза в краен стадий. Установено било, че при тези пациенти, които приемали храни, съдържащи 85 на сто черен шоколад, било измерено малко увеличение на налягането в черния дроб т.нар.портална хипертензия, в сравнение с тези, които яли бял шоколад.
"Проучването показа ясната връзка между черния шоколад и по-ниската портална хипертензия, и показва колко е важно да се промени лечението на болните от цироза", заяви Марк Търч, професор по хепатология в Империал колидж в Лондон.