IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Внимание. Препеченото месо увеличава риска от рак

21 април 2010 08 07

Рискът е най-голям за любителите на червеното

По-добре не. Снимка: Dreamstime

По-добре не. Снимка: Dreamstime

Голямото количество месо в храната, особено ако е препечено, увеличава опасността от рак на пикочния мехур, съобщи Би Би Си, позовавайки се на американски учени.

Когато месото почернее при пържене и печене на скара или барбекю, се образуват канцерогенни химикали.

Учени от университета на Тексас установиха, че тези, които консумират добре изпечено или изпържено месо, два пъти по-често боледуват от рак на пикочния мехур от хората, които не наблягат на месото.

Рискът е най-голям за любителите на червеното месо.

Дори пилето и рибата, когато са пържени обаче, увеличават опасността от рак (тук подчертаваме обаче, че адекватно сготвената риба притежава десетки положителни качества).

Рак причиняват три основни вида химикали в храната, наричани колективно хетероциклични амини.

Някои хора изглеждат генетично по-устойчиви на този риск, свързан с храната.

Изследването, продължило 12 години, е обхванало 1700 души.

Изводът: пролет е и може би е най-добре да наблегнем на това, от което сме лишавали организма си през цялата зима – свежите плодове и зеленчуци.

Те доказано не крият никакви рискове за здравето, дори напротив – известни са като една от най-полезните и природосъобразни храни.

КоментариКоментари

namonaraqnaq ( преди 15 години )
А зеленчуците на барбекю, любимите ми те?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 15 години )
Е то си има, само не трябва да е препечено. Така ми се дояде пилешка пържола....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
barovkata ( преди 15 години )
обичам шопската салатка ама да има и цър пър....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар