Може би съвсем ще раздразним любителите на месото, но преди всичко трябва да сме информативни и да предаваме най-новите здравни новини.
Поредната от тях касае дамите и месото (за пореден път).
Жените, които консумират големи количества преработено месо като салами и кренвирши, са изложени на повишен риск от рак на яйчниците, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.
Авторите на проучването от Института за медицински изследвания в Бризбейн са установили също, че повишената консумация на риба и пиле е свързана с понижен риск от злокачественото заболяване.
Специалистите освен това не са открили връзка между тази форма на рак и активната консумация на червено месо.
"Изследването ни показва, че следвайки препоръките за ограничаване на преработеното месо и повишаването на консумацията на риба, жените могат да намалят риска от рак на яйчниците", казва д-р Пени Уеб от изследователския екип.
Специалистите са анализирали данни от предишни проучвания, обхванали над 2000 жени с рак на яйчниците и близо 2200 здрави жени.
Участничките в изследването е трябвало да отговарят на въпроси за хранителните им навици.
Изследователите са установили, че за жените, които четири пъти или повече седмично консумират преработено месо, рискът от рак на яйчниците е по-висок с 18 процента в сравнение с тези, които ограничават този вид месни продукти до една порция седмично или изобщо не ги включват в менюто си.
Специалистите са открили също, че жените, които консумират четири или повече порции риба седмично, са изложени на 24 процента по-малък риск от злокачествено заболяване на яйчниците в сравнение с тези, които се хранят с рибни продукти само веднъж седмично или ги изключват от менюто си.