IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Пореден минус за месото: саламите са вредни за яйчниците

22 април 2010 07 16

Храните от преработено месо повишават риска от рак на яйчниците

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може би съвсем ще раздразним любителите на месото, но преди всичко трябва да сме информативни и да предаваме най-новите здравни новини.

Поредната от тях касае дамите и месото (за пореден път).

Жените, които консумират големи количества преработено месо като салами и кренвирши, са изложени на повишен риск от рак на яйчниците, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

Авторите на проучването от Института за медицински изследвания в Бризбейн са установили също, че повишената консумация на риба и пиле е свързана с понижен риск от злокачественото заболяване.

Специалистите освен това не са открили връзка между тази форма на рак и активната консумация на червено месо.

"Изследването ни показва, че следвайки препоръките за ограничаване на преработеното месо и повишаването на консумацията на риба, жените могат да намалят риска от рак на яйчниците", казва д-р Пени Уеб от изследователския екип.

Специалистите са анализирали данни от предишни проучвания, обхванали над 2000 жени с рак на яйчниците и близо 2200 здрави жени.

Участничките в изследването е трябвало да отговарят на въпроси за хранителните им навици.

Изследователите са установили, че за жените, които четири пъти или повече седмично консумират преработено месо, рискът от рак на яйчниците е по-висок с 18 процента в сравнение с тези, които ограничават този вид месни продукти до една порция седмично или изобщо не ги включват в менюто си.

Специалистите са открили също, че жените, които консумират четири или повече порции риба седмично, са изложени на 24 процента по-малък риск от злокачествено заболяване на яйчниците в сравнение с тези, които се хранят с рибни продукти само веднъж седмично или ги изключват от менюто си.

КоментариКоментари

Георги Александров ( преди 15 години )
Не знам за яйчниците, но яденето на колбаси ще повреди и мъже, и жени, и деца... Когато прочетем повече за това какво съдържат, няма да си купим вече...Вкъщи от няколко години почти не пазаруваме колбаси, особено евтините... Чоризо, салчичон и шунка от бут е по-различно нещо, но всичко останало...Причиняват и рак, и генни деформации...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 15 години )
риба и телещко- най-полезните :) свинското е много тлъсто.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
barovkata ( преди 15 години )
ще нагъвам само филета и луканки...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 15 години )
ХахахаБаба Пена е еко и веджи мацка, която обича да я пляскат :РСамо пиле и риба. От свинското ми става тежко, а агнешко на гергьовден. Телешкото изобщо не се сещам за него.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Baba Pena ( преди 15 години )
Гадост... има и белички иууууу!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар