Един от най-големите плюсове на сиренето и млечните продукти като цяло е безспорно съдържанието на калций, който е препоръчително да приемаме превантивно, за да се предпазим от коварната остеопороза.
И тъй като това е болест, която обикновено се проявява в по-напреднала възраст, то е логично, че сиренето би трябвало да е неделима част от менюто на всички възрастни хора.
Това, което досега не знаехме обаче е, че то поддържа и засилва имунната система на хора в напреднала възраст, защото е носител на пробиотици или "добри" бактерии.
Затова е добре възрастните хора всеки ден да ядат пробиотично сирене, препоръчват учените от университета в Турку.
Известно е, че приемът на пробиотични бактерии с други продукти засилва имунната система. Финландските учени установиха, че сиренето може да е носител на същите бактерии.
Изследването им обхвана доброволци на възраст от 72 до 103 години.
При тези, приемали по парче пробиотично сирене на закуска четири седмици, кръвните тестове показаха ясно повишаване на естествения и придобития имунитет.