Появиха се нови доказателства за това, че зехтинът може да забави развитието на рака на гърдата, пише в. Дейли експрес, позовавайки се на резултатите от изследване на испански специалисти.
Изследователи от Автономния университет на Барселона са установили в експерименти с плъхове, че съединения в зехтина не само увреждат раковите клетки, но и блокират гените, които подхранват развитието на туморите.
Проучването обяснява защо хората, които се придържат към Средиземноморската диета, са изложени на понижен риск от рак.
Редица предишни изследвания са показали, че плодовете, зеленчуците, бобовите растения и рибата намаляват риска от много видове злокачествени заболявяния, но ролята на зехтина не е била достатъчно ясна.
За целите на настоящето проучване специалистите са давали на 60 животни с рак на гърдата зехтин или царевично олио.
Една трета част от плъховете са били подложени на контролирана диета.
Изследователите са установили, че при плъховете, на които бил даван зехтин, туморите се развиват по-бавно, отколкото при гризачите, хранени с царевично олио или подложени на контролирана диета.
Учените смятат, че аминокиселините в зехтина допринасят за блокирането на ключов ген, който подхранва растежа на раковите тумори.
Растителната мазнина освен това унищожава протеини, необходими за оцеляването на злокачествените клетки.
Данните от изследването са толкова обнадеждаващи, че експертите вече правят експерименти с човешки клетки, за да разберат дали за хората ползата ще бъде също толкова голяма.
И отново ще го кажем: яжте средиземноморска храна!