Лято е и е направо срамно да предпочитаме да консумираме подсладените храни и напитки вместо плодовете и плодовите сокове, които в момента се намират в изобилие.
Следващият път обаче, когато се чудите с какво да си подсладите следобеда: с половин кило череши или един шоколад, имайте предвид, че второто може да ви излезе „солено“. Особено ако е горещо.
Консумацията на много храни и напитки, подсладени със захар, дори и плодова, значително повишава риска от високо кръвно налягане, гласят резултатите от американско изследване, обхванало 4528 души над 18-годишна възраст.
Проучването на специалисти от университета на Колорадо е поредното, което потвърждава връзката между големите количества захар и високото кръвно налягане.
Специалистите обясняват, че ограничаването на храните и напитките с високо захарно съдържание може да помогне за намаляването на риска.
Захарта от всеки тип не само води до затлъстяване, но и е главен виновник за редица заболявания като диабет, сърдечносъдови болести и инсулт, напомнят изследователите.