Ябълките са нещо като „идеалният плод“.
Имат от всички полезни вещества по малко, има ги в какви ли не варианти, цветове и степен на сладост, изобщо – създадени от природата с едничката цел да ни помогнат да сме здрави.
Още едно полезно тяхно свойство откриха химиците от Техническия университет в Карлсруе, съобщава специализираното издание "Новини от света на химията" ("Nachrichten aus der Chemie").
Консумацията на ябълки предпазва от увреждания на червата. Това се дължи на въздействието на вещества като полифенола върху чревните стени.
Полифенолите подсилват клетъчните стени и спомагат за тяхното възстановяване след увреждане, като по този начин предотвратяват проникването на вредни вещества в кръвта.
Освен това те са мощни антиоксиданти, т.е вещества, които неутрализират свободните радикали в организма.
Така, освен че предпазват клетъчните структури, те намаляват и оксидативния стрес в организма и възпрепятстват възникването на възпаления.
Освен в ябълките полифеноли, има и в други плодове и зеленчуци като боровинките и лука.