Ябълките са нещо като „идеалният плод“.
Имат от всички полезни вещества по малко, има ги в какви ли не варианти, цветове и степен на сладост, изобщо – създадени от природата с едничката цел да ни помогнат да сме здрави.
Още едно полезно тяхно свойство откриха химиците от Техническия университет в Карлсруе, съобщава специализираното издание "Новини от света на химията" ("Nachrichten aus der Chemie").
Консумацията на ябълки предпазва от увреждания на червата. Това се дължи на въздействието на вещества като полифенола върху чревните стени.
Полифенолите подсилват клетъчните стени и спомагат за тяхното възстановяване след увреждане, като по този начин предотвратяват проникването на вредни вещества в кръвта.
Освен това те са мощни антиоксиданти, т.е вещества, които неутрализират свободните радикали в организма.
Така, освен че предпазват клетъчните структури, те намаляват и оксидативния стрес в организма и възпрепятстват възникването на възпаления.
Освен в ябълките полифеноли, има и в други плодове и зеленчуци като боровинките и лука.






Инфлуенсърите - между популярността и отговорността
Грешките, които убиват колата през зимата
Дмитрий Песков: Трябва работа по проблема с Украйна, не среща Путин-Тръмп
Защо жените са по-интелигентни от мъжете (ВИДЕО)
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
Странният случай ЦСКА
ЦСКА вече трябва да мисли за зимната селекция
Лудогорец ще се засили, Левски трябва да увеличи аванса си
Любовен хороскоп за ноември
Възстановяване на самочувствието след раздяла – какво помага?
3 упражнения, с които да намалите мазнините около талията при перименопауза
Нумерологична прогноза за 2 ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар