Малко са хората, които биха предпочели да изядат един горчив грейпфрут пред един сладък портокал.
И въпреки специфичния му вкус, този плод е доказано едино oт най-полезните изобщо.
Известно е неговото ползотворно влияние както върху здравето и имунната система, така и върху външния вид.
Така че, не се мусете, а белете!
Консумацията на грейпфрут може да помогне в борбата и срещу диабета.
Това откриха израелски и американски специалисти.
Авторите на проучването са установили, че антиоксидантът нарингенин, който се съдържа в цитрусовия плод и му придава горчивия вкус, върши същата работа като две отделни лекарства, предписвани за овладяване на диабет тип 2.
Диабетът се развива, когато тялото не е в състояние да произвежда достатъчно количество инсулин - хормон, необходим за регулирането на кръвната захар.
Нарингенинът повишава чувствителността на тялото към инсулина.
Антиоксидантът освен това помага на болните от диабет да поддържат здравословно тегло, което е много важно в лечението на заболяването.
Натрупването на килограми излага диабетиците на риск от здравословни проблеми и намалява ефективността на инсулина.
Нарингенинът кара черния дроб да изгаря мазнините, вместо да ги складира, обяснява ръководителят на изследването, д-р Яков Нахмиас от Еврейския университет в Ерусалим.