Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.
Почти половината от хората, които умират от хронични болести, включително сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, се намират в разцвета на силите си и са на възраст между 15 и 69 години.
И така натататък...
Сигурни сме, че Дружеството на кардиолозите в България, които отбелязаха в неделя Международния ден на сърцето, могат да ни дадат и още стресиращи факти.
Важното обаче е не само да се плашим, но и да направим нещо, за да обърнем статистиката.
Здравото сърце искa 10 прости неща:
Да се консумира здравословна храна – включвайте в менюто си плодове и зеленчуци най-малко по пет пъти на ден.
Избягвайте консумацията на консервирани храни. Те имат високо съдържание на сол и наситени мазнини. Предпочитайте предимно ненаситени, нехидратирани мазнини.
Те се съдържат в царевичното олио, зехтина, маслото от рапица, рибата, ядките и др.
Вместо червено месо, консумирайте повече филе и бяло месо, риба и рибни продукти, защото ненаситените мазнини, които те съдържат, повишават нивото на полезния и редуцират количеството на вредния холестерол в кръвта.
Физическа активност - 30 минути движение на ден могат да ви предпазят от миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.
Отказ от тютюнопушене – преодоляването на този вреден навик намалява наполовина риска от сърдечно-съдови заболявания.
Ограничаване приема на алкохол – прекомерната употреба на алкохол може да повиши кръвното ви налягане и да доведе до напълняване.
Поддържане на нормално телесно тегло – отслабването и намаляването на приема на сол води до понижаване на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е най-рисковият фактор за мозъчен инсулт.
Профилактика – не пренебрегвайте редовните прегледи и консултациите за измерване на кръвното ви налягане, холестерол, кръвна захар, както и индекса на телесната маса.
Въздържане от тютюнопушене по време на работа – настоявайте за чист въздух на работното си място.
Предвижвайте се до работното място с велосипед, изкачвайте стълби през обедната почивка или повървете една спирка, преди да се качите на превозното средство.
Внимателно подбиране на обедно меню през работната седмица. По време на работа човек е силно предразположен към нездравословно хранене. Посещавайте заведения, които предлагат здравословно меню.
Опитайте се да намалите стреса и напрежението – през обедната почивка се разхождайте на свеж въздух, по възможност правете стречинг упражнения два пъти на ден по минимум 5 минути.