IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърдено: спете, за да отслабнете

6 октомври 2010 07 29

Добрият нощен сън помага за отслабване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Напоследък излиза толкова много информация за ползотворното влияние на добрия сън, че започнахме да се чудим защо изобщо сме будни.

Както и да го въртим, няма нищо по-хубаво от това да си поспиш добре и каквито и съвети да даваме, май хората ще си останат единодушни.

Сега се потвърди нещо, което се е доказало отдавна. Хората на диета, които искат да увеличат шансовете си за отслабване, трябва да си осигурят добър нощен сън.

Това заключиха резултатите от американско изследване с ръководител д-р Пламен Пенев от университета на Чикаго.

Достатъчният сън през нощта не само увеличава загубата на мазнини, но и помага да се контролира чувството за глад.

Изследването е обхванало 10 мъже и жени на възраст между 35 и 49 години с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване.

Те били наблюдавани в лаборатория през два отделни двуседмични периода, през които били подложени на диета с ограничен прием на калории. През единия период участниците в проучването спали по 8,5 часа през нощта, а през втория - по 5,5 часа.

Специалистите установили, че и в двата случая отслабващите са свалили еднакво количество тегло - средно около три килограма.

През периода с ограничен сън обаче те изгубили предимно мускулна маса, вместо мазнини. Когато спали по 8,5 часа, над половината от сваленото тегло било в резултат на загубата на мазнини.

"Когато спазват диета, хората реагират на ограниченото количество калории с повишен глад и стават много икономични в изразходването на енергия. Тази естествена реакция постепенно прави все по-трудно отслабването чрез диета. Когато към това се прибави и ограничено количество нощен сън, гладът може да се засили, а енергийният разход още повече да намалее. Тогава успехът на диетата е под въпрос", казва д-р Пламен Пенев.

Най-добре работният ден да започва леко и лежерно към обяд, какво ще кажете?

КоментариКоментари

silvyM ( преди 13 години )
Напълно съм съгласна със статията, забелязала съм, че като не се наспя поне 8 часа, след това ям като невидяла цял ден.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
Еее,така има опасност да си проспим живота и да няма време да си покажем красивите,отслабнали тела!:)))И тук всичко трябва с мярка.Всеки човек има различна нужда от сън!Недоспиването е лошо,но и само да спиш не е добре.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар