Естествено вещество, срещано в млечните продукти, може да помогне за предпазване от диабет,заключи американско изследване.
Авторите на проучването от Харвардския университет са установили, че веществото, известно като транс-палмитолеинова киселина, помага срещу диабет тип 2.
Тази мастна киселина не се произвежда от тялото, но се среща в продукти като мляко, сирене, йогурт и масло.
За целите на изследването 3700 души били наблюдавани над 20 години.
Резултатите от проучването показват, че хората с най-високи нива на транс-палмитолеинова киселина са изложени на 60 процента по-малът риск от развитието на диабет тип 2. При тях освен това са наблюдавани здравословни нива на холестерола и инсулина.
"Млякото и млечните продукти са богати на мазнини и ако се прекалява с тях, могат да допринесат за натрупването на излишно тегло. Поради тази причина е препоръчително да се консумират нискомаслени млечни продукти", пишат авторите на изследването.