IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижи за очите – да ги предпазим от преумора, трикове за блестящ поглед

16 юни 2004 14 37

Грижи за очите – да ги предпазим от преумора, трикове за блестящ поглед

Известни като прозорците към човешката душата, очите обикновено са първото нещо, което хората забелязват у вас.

Блестящите очи са знак за добро здраве. Най-ефективният начин да запазите този блясък е да давате почивка на очите си с достатъчно сън и да не ги напрягате със слабо осветление или продължителна работа на компютър.

Преумора на очите

Преуморените очи са често срещан /обичаен/ проблем. Най-широко разпространените причини, които довеждат до преумора на очите са прекарването на дълги часове на изкуствена или лоша светлина, продължителното четене или работа на компютър, ежедневният стрес, неправилно предписаните очила, замърсяването. Често пъти поради тези фактори преумората на очите е последвана от чувство на напрегнатост и стегнатост около очите, трудност при фокусирането и концентрацията и главоболие.

За да предпазите очите си от преумора бъдете сигурни, че работите и четете на добра светлина. Ако сте пред монитора или това, което вършите напряга очите ви правете кратки почивки на всеки час и се концентрирайте върху далечни предмети за няколко секунди, за да възвърнете дълбочината на зрението си.

Правете си редовни прегледи при вашия очен лекар и не гледайте телевизия на тъмно. Друг начин да облекчите уморените си очи е да ги затворите и много внимателно и нежно да разтриете клепачите си с длани (ако носите лещи ги махнете). Най-простото лекарство при преуморени очи е да легнете в тъмна стая и да поставите за 10 минути резенчета краставица или памучни тампони потопени в студено мляко върху клепачите ви.

Торбички и кръгове

Подпухналите, тъмни кръгове под очите са ежедневен проблем за голяма част както за нежния пол, така и за мъжете. За щастие обаче, дори и в случай, че са придобити по наследство и не могат да бъдат напълно отстранени, в днешно време можете успешно да се борите с торбичките и кръговете под очите.

Ръчният масаж на лимфите, заедно с добър козметичен продукт за очи, може да помогне много за намаляването на отоците. От друга страна, използването на крем за очи, който заздравява и подсилва кожата под очите, както и пиенето на много вода, помагат за отстраняването на тъмни кръгове. В противен случай единственото, което можете да направите е да ги прикривате с козметични продукти за лице.

Ако подпухналостта под вашите очи е в резултат на прекомерна употреба на алкохол, силно подправена храна или малко сън, следното упражнение е полезно /благотворно/: натиснете силно, но внимателно с безименните си пръсти вдлъбнатината под вашите очи.

Задръжте така за около три секунди, след което бавно, в посока от вътрешните ъгли към слепоочията махнете пръстите си. Повторете това няколко пъти, за да могат натрупалите се токсини в областта под очите ви да влязат в кръвообращението ви и да се разнесат. Внимавайте ръцете ви да са старателно измити и само натиснете, без да търкате кожата – само натиск.

( Не забравяйте, че продължителната прекомерна употреба на алкохол, силно подправена храна или малко сън може да доведе до разтягането на деликатната и силно чувствителна кожа под вашите очи, което би довело до постоянни проблеми).

[break]

Лекарства от природата

Голям брой билки могат да помогнат за облекчаването, тонизирането и запазването на блясъка на вашите очи.

▪ Бляскаво око е особено полезна билка за редица проблеми с очите. От това лековито растение се прави много ефикасен компрес. В 150 мл. кипнала вода се слага 1 супена лъжица от нарязаната на ситни парчета билка.

Оставена докато изстине, сместа се може да се използва до 12 часа. За да направите компрес потопете два памучни тампона в студената смес, изстискайте и ги поставете върху клепачите ви. Останете така 10 минути, като намокряте памучните тампони щом станат топли (идеалното време да направите компреса е докато лежите във ваната). След като 10те минути изтекат, измийте очите си със студена вода и ги подсушете с мека, чиста кърпа.

▪ Смес от цвят от бъз, приготвена по същия начин, е слаб стимулант и може да бъде използвана за компреси облекчаващи и тонизиращи очите. От запарка от лайка се прави облекчаващ компрес, който е особено полезен при възпаления.

▪ Чайове в торбичка-филтър от лайка или шипка са полезни за премахването на подпухнали, тъмни кръгове под очите. Потопете две торбички за три минути в кипяща вода и след това ги извадете. Когато изстинат достатъчно ги сложете върху клепачите си за 10 минути, като през това време може да отпивате от полезния чай.

▪ Друг лек за подпухнали очи е настърган, небелен картоф, който се поставя върху клепачите за около 20 минути.

▪ За да премахнете тъмните кръгове слагайте напоени със сок от краставица памучни тампони под очите си всяка нощ преди лягане.

Поддръжка на лещи

В днешно време очилата са се превърнали в забележителен моден аксесоар. Много хора обаче предпочитат да носят дискретните контактни лещи пред тях. За да предотвратите възпаления винаги измивайте и подсушавайте ръцете си преди да боравите с лещите си. Използвайте сапун с дезинфекционно средство в него и не забравяйте да слагате лосион в лещите, за да предотвратите проникването на прашинки в очите ви, които могат да причинят раздразнение.

Яжте в изобилие:

▪ моркови, картофи и тъмно зелени зеленчуци – за бета керотин
▪ плодове и зеленчуци за витамин C
▪ морска храна и пшеничен зародиш за цинк
▪ крехко месо (без тлъстини), пилешко, риба, ядки, семена и зелени зеленчуци за витамин B
▪ aвокадо, зехтин и зърнено масло за витамин E

Грижа за очите

Очите са най-високо развитите сетивни органи. Те се нуждаят от подходящи грижи и внимание, тъй като са постоянно изложени на мръсотия, прах, замърсяване, запушена атмосфера. Ако напрягате прекомерно вашите очи, това може да доведе до сериозни проблеми, преумора, главоболие и др.

Следвайки няколко полезни съвета вие ще можете да поддържате очите си в тяхната най-добра форма. А тези съвети са:

▪ Създайте си навика да започвате деня с измиването на вашите очи със студена вода, за да могат те да са напълно почистени и стимулирани.
▪ Избягвайте да използвате капки за очи прекалено често, по-добре е да изстискате сок от краставица и да капвате в очите.
▪ Не четете на слаба светлина; светлината трябва да идва отпред или от горе.
▪ Не четете повече от два часа. Давайте почивка на очите си като слагате дланите на ръцете си върху тях и ги закривате от светлината.
▪ Не търкайте или разтягайте кожата под очите ви – тя е много деликатна и лесно ранима.
▪ Използвайте възможно най-малко количество кремове за очи и внимавайте да не проникне крем в очите ви. В случай, че проникне, измийте веднага с вода.
▪ Храната ви трябва да съдържа достатъчно количество витамин A (например в житните растения, целината, мазната риба, жълтъкът и черният дроб. Ако очите ви сърбят, сълзят или са силно зачервени най-вероятно имате недостиг на витамин B2, който се съдържа в черния дроб, цели зърна жито, мая.
▪ Винаги почиствайте добре грима си преди лягане, защото може да причини инфекция в корените на миглите.
▪ Пийте 6-8 чаши вода на ден
▪ Спете най-малко 7 часа на денонощие

КоментариКоментари