IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазите от гъбички

1 август 2005 13 16

Как да се предпазите от гъбички

Микозните образувания, или така наречените „гъбички“, са изключително неприятно заболяване. Почти всеки човек е страдал поне веднъж от тях.

За лечението им има множество средства, но най-добре е да обърнете внимание на профилактиката. Ако спазвате няколко прости правила, вероятността да се разболеете намалява значително.

За всички

- Не ходете боси, особено там, където има много хора - около басейни, в сауни и т.н. Хлорът, който се използва за дезинфекциране на водата, благоприятства развитието на гъбички.

- Не разменяйте дрехи и кърпи дори с близките си. Платовете също помагат за разпространение на болестта.

- Носете обувки, които се проветряват добре. Маратонките оставете за есента.

- Избягвайте контакта с животни. Ако имате домашен любимец, старателно измивайте ръце след като му се нарадвате.

- След баня или къпане в морето се подсушавайте добре. Влагата е едно от благоприятните условия за появата на гъбички.

За дами

- Хранете се балансирано, като избягвате шоколада и захарта. Сладкото влияе върху развитието на вагинални гъбични инфекции.

- Поддържайте добра хигиена, но и не се престаравайте. Някои от сапуните могат да доведат до сухота на влагалището, която отново води до развитието на инфекции.

- Използвайте бельо от естествени материи. Най-подходящ е памукът. Имайте предвид, че някои текстилни бои също могат да причинят гъбички.

- Внимавайте с изкуствения маникюр. След покриването на собствените нокти с полимерните се създават благоприятни условия за растежа на гъбичките, тъй като естествените нокти се задушават. Така може да възникне гъбична инфекция, засягаща естествените нокътни плочки – онихомикоза. По тази причина не е добре, особено през лятото, да носите изкуствените нокти повече от две седмици.

-Използвайте презервативи, гъбичките са една от най-често предаваните по полов път болести.

КоментариКоментари