IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справим с есенно-зимната умора

27 октомври 2004 13 43

Как да се справим с есенно-зимната умора

Календарът неумолимо ни показва, че сме на прага на зимата и е време да се погрижим за нашето здраве и тонус и да засилим защитните сили на организма.

Заедно с намаляването на деня по това време на годината хората често се оплакват от депресии и умора, а се засилват и стресовите ситуации.

Природата обаче ни предлага куп възможности да смекчим неблагоприятното въздействие на есенно-зимния сезон и да засилим имунната си система.

Сред най-достъпните профилактични средства са билковите чайове и ароматотерапията. Срещу есенната умора помага черният, а още по-добре зеленият или жасминовият чай. Те са за предпочитане пред кафето, тъй като след като ефектът от чая отмине, не поражда зависимост. И все пак не е препоръчително да се пият повече от три чаши дневно.

Голямо значение за организма имат зеленчуците - лукът, чесънът, зелето, червената ряпа, хрянът, целината и т.н. са по-полезни от таблетките комбинирани витамини.

Много добър ефект дават зеленчуковите супи със зелеви растения – зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол. Те също така са силни оксиданти и помагат за пречистване на организма от натрупаните токсини.

Опитайте се, ако сте пушачи, да намалите цигарите, както и алкохола, кафето, подправките в храната.

Използвайте вместо захар - мед, той е чудесен имунностимулатор.

Сигурно ви се е случвало през есента или зимата да се простудите, краката ви да замръзнат и да хванете упорита хрема. За да не се разболеете, лекарите препоръчват да се пие топъл липов чай. Липовият цвят съдържа етерични масла, захар и много лечебни вещества.

При настинка липовият цвят направо вьрши чудеса: стимулира потенето и защитните сили на организма. Липовият чай, комбиниран с аспирин, при настинка е далеч по-подходящо средство, отколкото антибиотиците.

Не забравяйте спорта. Дори една 15-минутна разходка вечер след работа или сутрин може да направи чудеса. Така засилвате кръвообращението, стимулирате сърдечната дейност и помагате на организма си да се бори с инфекциите и депресията.

КоментариКоментари