IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анорексията – доброволната гладна смърт

1 ноември 2004 10 53

Анорексията, както и булимията са сериизони заболявания, свързани с нарушения на хранителното поведение

Анорексията – доброволната гладна смърт

Анорексията, както и булимията са сериизони заболявания, свързани с нарушения на хранителното поведение.

Анорексията се характеризира с тегло - най-малко 15% по-ниско от нормалното за съответния ръст и възраст.Тя се самопредизвиква от болните чрез гладуване или силно ограничаване на храненето, прекомерни физически упражнения, взимане на диуретични или разхлабващи лекарства, или самопредизвикано повръщане.

Съпровожда се със силен постоянен страх от наддаване на теглото, чувства се подуване на корема даже и след приемане на малки количества храна, студ, непрестанна умора , апатия , запек, стомашни болки и други болестни симптоми. Често настъпват хормонални нарушения , които могат да доведат до спиране на менструацията и безплодие.

Анорексията може да бъде причина за нарушения и забавяне на развитието през пубертета, за възникване на остеопороза, увреждания на сърцето, черния дроб, бъбреците. Болните обикновено губят интерес към всички социални контакти и често са с депресия. При липса на лечение може да се стигне до смърт на болния.
Анорексията типично се явява при момичетата през или скоро след пубертета, но началото може да бъде преди появата на менструация или по-късно в периода на зрелостта. За съжаление в повечето случаи проблемът не се забелязва от родителите и приятелите и лечение започва, когато вече болестта силно е напреднала.

Главният симптом е немотивирано преследване на отслабване чрез гладуване. Пациентите възприемат прекомерно слабото си тяло като пълно. То може да стане толкова крайно, че да е животозаплашващо. Въпреки че анорексията засяга по-често младите жени. Среща се и при двата пола, но рядко при лица от мъжки пол, във всяка възраст, в много социални и етнически групи.

Някои от симптомите са:

•Голяма загуба на тегло
• Изопачаване на разбирането за телесното тегло и пропорциите на тялото
• Обсесия на тема храна и калории
• Непрекъснат самоконтрол
• Ексцесивни физически упражнения
• Изолация – загуба на приятели
• Емоционална нестабилност, раздразнителност
• Тайно повръщане / очистване с разхлабителни
• Загуба на менструацията.

Все още не се знае напълно какво контролира нормалните навици в храненето, или какво не е наред при анорексията и булимията.

Различни фактори влияят върху апетита, от химически субстанции , които се освобождават в мозъка, до настроението, културните убеждения и социалните навици. Обикновено всички тези фактори допринасят за чувството да изпитваш глад или ситост, но при хората с нарушения в храненето се появява нарушение в регулацията. Освобождаването на химически вещества от мозъка, от стомаха и червата при тези хора е променено и влошено.

Често са налице значителни психосоциални проблеми , отричане на сексуалността, понижено самочуствие и ниска самооценка.

Сега се приема, че по – малко от 1% от жените на възраст между 15 и 30 години страдат от анорексия нервоза, 2% имат булимия и повече от 15% имат проблеми с прекомерно ядене.

Лечение на нарушенията в храненето

При различните хора тези нарушения се лекуват по различни начини. Това включва лечение от фамилните лекари, психиатри, диетолози, като идеалния вариант е мултиспециализиран екип в отделение по нарушения в храненето.

Лечението включва подходи за самопомощ , психотерапия (особено лечение, наречено когнитивна поведенческа терапия, която се стреми да даде на хората по – добро разбиране на тяхното състояние и научаване на начините за промяна на своето поведение).

Излекуването е дълъг и бавен процес. 30% от пациентите с анорексия, които са се възстановили ще направят рецидив на заболяването през първата година след лечението, и ще се нуждаят от повече терапия. Повече от 75% от пациентите с анорексия нервоза ще постигнат излекуване за период от 6 месеца до 6 години. Повече от 50% ще се възстановят напълно, докато другите 30 – 40% се доближават до водене на нормален живот.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитация на бебета и деца.

КоментариКоментари