IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката с булимията

9 ноември 2004 09 41

Битката с булимията

Булимията (гръц. bus бик + гръц. limos глад; буквално означава – бичи глад, синоним на "вълчи глад ") е болест, характеризираща се с неутолим глад, съпроводен от слабост и болки в корема.

Това заболяване представлява сериозно нарушение в хранителното поведение, което се характеризира с честа консумация на големи количества храна, последвана от целенасочено “прочистване на организма”, което се осъществява по различен начин – чрез самопредизвикано повръщане, взимане на очистителни, диуретични (пикочогонни) средства и др.

Булимията е свързана със загуба на контрол над храненето и постоянна, изключителна концентрация върху телесното тегло и форми. Това хранително нарушение, подобно на анорексията се среща изключително при жените, най-често на възраст между 16 и 40 години. Булимията има много причини, но една от най-честите е депресията.

Друг отключващ момент е свръхтегло или затлъстяване в миналото, особено в детска възраст и пубертета, което създава доминанта за специален свръхконтрол върху теглото.

Основните причини за развиването на булимия:

Органични - захарен диабет, мозъчни поражения вследствие на възпаление , тумори на мозъчния ствол,токсични поражения на мозъка , синдром на Иценко-Кушинг и др.

Психогенни (психологически) - Нарушение на вътрешносемейните отношения. Развитието на лакомията е тяхна реакция.

Болните от булимия започват да употребяват огромно количество храна в случаите, когато се смятат за отхвърлени и ненужни, когато не им достига ласка и нежност или имат душевна изолация. Храната става средство за утеха при случаите на житейски неуспехи ,развод , смърт и голяма загуба.

Социални изменения на представите за стандартна фигура. Целта на предизвиканото повръщане е отслабване, стремеж към изящество или желание за освобождаване от затлъстяване.

Има жени с анорексия, които имат булимични пристъпи. Силният, неконтролиран глад може да последва като реакция и на хроничното полугладуване.

[break]

Булимично поведение може да се появи и при жени с нормално тегло, които никога не са имали анорексия, но имат силно желание да имат много по-слаба фигура. Булимията може да доведе до свръхтегло и затлъстяване, но обикновено теглото не се променя забележимо, поради прилагането на различни начини за изхвърляне на поетата храна.

Епизодите на “голямото тъпчене” се явяват често, поне няколко пъти в седмица. Обикновено те продължават по-малко от 2 часа, но понякога може да са много продължителни.

Най-често се консумира високо калорична, лесно смилаема храна като сладолед, тестени храни и бонбони , средно около 3000 ккал при епизод.
Жените се срамуват от това неконтролирано ядене и крият за него.

Извън пристъпите те следват свои строги правила, кога и какво не трябва да ядат (повечето имат дълъг списък от “забранени храни”) , и колко трябва да ядат (например не повече от 1000 ккал дневно).

Резултатът е стереотипното и нетърпящо промени хранене. Типично пристъпите на неконтролирано ядене се провокират от нарушаването на тези създадени от жените “правила”.

Друга обща причина са събития или обстоятелства, които предизвикват отрицателни психични състояния - депресия, тревожност, гняв, досада.

Много от лицата с булимия имат проблеми с контролиране на реакциите си в другите сфери на поведението си. Някои имат проблеми с алкохолизъм или зависимост от лекарства.

Никакви нарушения на лабораторните показатели на кръвта и урината не се наблюдават в началото на булимията, което въвежда в заблуждение, че няма нищо обезпокоително.

Приемането на големи количества храна, което се редува с продължително гладуване, повръщане, взимане на очистителни или диуретични лекарства с времето обаче, може да доведе до сериозни здравни усложнения.

Може да настъпят състояния на обезводняване , при което нивата на електролитите в кръвния серум се повишават. Концентрирането на кръвта може да крие налична анемия. В резултат на прилаганото “прочистване’ на организма, чрез продължителното гладуване , повръщане, очистителни и др. може да се развият и други хранителни дефицити, които да влошат здравето и работоспособността.

След известно време може да се развие остеопороза , да се появят бъбречни камъни. Булимията може да има сериозни физически последствия за продължително време, като например увреждане на стомаха, зъбния емайл и гласните връзки.

Някои от признаците за развиване на болестта са:

• Поглъщане на голямо количество храна
• Обсесия на тема храна и калории
• Повръщане и пречистване
• Често ходене до тоалетната след нахранване за освобождаване от поетата храна
• Потайно поведение
• Чувство за липса на контрол
• Менструационни нарушения
• Много ниско самочувствие

Лечение на нарушенията в храненето


При различните хора тези нарушения се лекуват по различни начини. Това включва лечение от фамилните лекари, психиатри, диетолози, като идеалният вариант е мултиспециализиран екип в отделение по нарушения в храненето.

Лечението включва подходи за самопомощ , психотерапия (особено лечение, наречено когнитивна поведенческа терапия, която се стреми да даде на хората по – добро разбиране на тяхното състояние и научаване на начините за промяна на своето поведение).

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитация на бебета и деца.

КоментариКоментари