Напоследък цивилизованото общество показва забележителен напредък по отношение на откриването на фактори, които са виновни за редица болести. Безспорните успехи на медицината, биохимията, генното инженерство и технологиите обаче, изпреварват значително напредъка в мисленето и отношението на човешките същества към собственото им тяло и природата. Все по-стряскащи и революционни открития доказват вината на ензими, клетки или телесни течности за появата на страдания, които понякога са смъртоносни.
Един от тези виновници отдавна е и холестеролът.
И в България вече стана модно хората да следят “лошия” холестерол /без ясна представа какво точно означава това!/, да обсъждат неговото ниво на кафе с цигара, да споделят изследвания и лечебни чайове на едно, две, три питиета в кварталната кръчма.
Драматичното изоставане в познанието за живия организъм, стремежът – от мързел или инерция – вината да се търси в някакъв “новооткрит” враг представлява удобно зариване на главата в пясъка и храни надеждата, че сигурно има хапчета, които ще убият лошия холестерол и ще оставят в нашия изстрадал организъм само добрия.
Самото разделение на холестерола на “добър” и “лош” представлява един несполучлив опит да се обясни популярно функцията на тези два вида транспортни слуги на организма, на тези превозвачи и чистачи, без които не можем.
България се сдоби с печалната слава на световен първенец по сърдечно-съдови заболявания и мозъчно-съдова болест. В основата им стои атеросклерозата, т.е. стесняването на кръвоносните съдове от атероматозни плаки – натрупвания на мазнини.
Когато този процес засегне кръвоносните съдове на сърцето, се появява т.нар. исхемична или коронарна болест на сърцето, или, както са известни – гръдна жаба, стенокардия и др. Запушването на коронарните съдове води до инфаркт, а на мозъчните съдове – до инсулт. Именно за натрупването на тези плаки по стените на съдовете е виновен холестеролът.
Двете основни съставки на кръвната плазма са холестеролът и триглицеридите, също вид мазнини, които са отговорни за транспорта и съхранението на енергията в човешкото тяло. Холестеролът на практика се намира във всички клетки и телесни течности.
Какво представлява холестеролът?
Той е вид мазна субстанция, която се произвежда от черния дроб и в по-малки количества се внася с храната – дневният прием варира от 400 до 700 мг. Той участва в структурата на нашите клетки и в производството на незаменими хормони, и изпълнява отговорни функции в нашия организъм:
- Формиране и поддръжка на клетъчните мембрани
- Формиране на половите хормони
- Производство на соли, които спомагат за преработването на храната
- Производството на Витамин D
Какво представляват триглицеридите?
Триглицеридите са химичната форма на повечето мазнини в тялото и в храната, която ядем. Когато се храним, тялото ни превръща мазнините в триглицериди – формата в която тялото съхранява енергията за време, когато ще му потрябва. Когато тялото се нуждае от енергия, триглицеридите се освобождават и изгарят подобно на гориво, за да послужи на нуждата ни от енергия.
Тъй като са неразтворими във водна среда, респективно в кръвта, холестеролът и триглицеридите се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици, за да могат да бъдат транспортирани до тъканите и органите за изпълнението на техните метаболитни функции.
Така в нашия организъм съществуват два вида липопротеини – липопротеини с ниска плътност /ЛНП/ и липопротеини с висока плътност /ЛВП/. Тези с ниска плътност /лошият холестерол/ пренасят произведените в черния дроб и поетите чрез храната мазнини към клетките на тялото.
Повишеното ниво на тези липопротеини води до натрупване на мазни отлагания – плаки – по стените на кръвоносните съдове, които причиняват стеснение на съдовете и дори запушване. Обратно, липопротеините с висока плътност /добрият холестерол/ пренасят мазнините от тялото към черния дроб за допълнителна обработка и изхвърляне от организма. Те отнемат плаките от кръвоносните съдове и по-високото им ниво ги предпазва от стеснение и запушване. Сборът от ЛНП и ЛВП дава т.нар.общ холестерол.
Високият холестерол често се съпровожда и с повишено ниво на триглицеридите – хипертриглицелидемия. Голямото количество на триглицеридите в кръвта се дължи основно на нездравословно хранене - консумация на много наситени мазнини и прекомерна употреба на алкохол.
През последните десетилетия бе установена безспорна връзка между повишаването на серумното ниво на холестерола и коронарната болест на сърцето и другите форми на атеросклерозата. Установено е, че всяко намаление с 1% на холестерола води до приблизително 2-3% намаление на риска от проява на коронарната болест на сърцето. Смята се, че високото ниво на ЛНП и намаленото ниво на ЛВП са рискови фактори за атеросклерозата.
[break]
Какви са нормалните стойности на липопротеините в организма?
В Европа и Америка се използват различни мерни единици. За Европа общият холестерол е в нормални граници, когато стойността му е под 5,2 милимола на литър /mmol/L/. За Америка стойността е 200 милиграма на децилитър /mg/dL/.Това е т.нар. желано ниво. За гранично високо ниво се смята наличието на холестерол от 5,2 до 6,2 mmol/l, или до 239 mg/dL , а стойности над 6,2 mmol/l или над 240 mg/dL носят висок риск за исхемична болест на сърцето /ИБС/.
Ето сравнителна таблица за нивото на различните видове холестерол и интерпретация за възможния риск:
Липопротеини с ниска плътност /лош холестерол/: Европа Америка
Желано ниво
под 3,4 mmol/Lпод 130 mg/dL
Гранично високо ниво - умерен риск
до 4,1 mmol/L130-159 mg/dL
Високо ниво – висок риск
над 4,1 mmol/Lнад 160 mg/dL
Липопротеини с висока плътност /добър холестерол/
Желано ниво
над 1,0 mmol/Lнад 40 mg/dL
Гранично ниско ниво – умерен риск
0,9- 1,0 mmol/L35-40 mg/dL
Ниско ниво – висок риск
под 0,9 mmol/Lпод 35 mg/dL
Как да разберем дали имаме висок холестерол и съответно какъв е рискът?
Важно е да се знае, че повишеният холестерол не води до конкретни симптоми или оплаквания и най-често съдовите заболявания настъпват неочаквано и “внезапно”. Затова нивото на холестерола в кръвта трябва да бъде проследявано поне веднъж на 5 години, за да се открият лицата с гранично високи стойности и да се предприемат мерки за промяна на начина на живот.
Зависи ли нивото на холестерола от начина на живот?
Безспорно. Нивото на добрия хорестерол намалява при тютюнопушене, затлъстяване и заседнал живот.
Въпреки че е смятан за главен виновник за коронарната болест на сърцето, холестеролът се нарежда на 6-то място сред другите причинители:
- Възраст – над 45 при мъжете и над 55 при жените или при ранна менопауза без заместваща терапия
- Тютюнопушене
- Хипертония – над 140/90
- Семейна обремененост – внезапна смърт или инфаркт при първи родственици
- Ниско ниво на липопротеини с висока плътност
- Затлъстяване
Какво се предприема при наличие на висок холестерол?
Клиничната оценка на причините за повишеното ниво на холестерол е насочена към изследване на много фактори – от начина на живот, през фамилната обемененост до наличието на други заболявания, които могат да доведат до нарушение на мастната обмяна и оттам – до повишено съдържание на липопротеини в кръвта – болести на щитовидната жлеза, диабет, злоупотреба с алкохол, бъбречни нарушения и чернодробни заболявания.
При съмнения за такива заболявания трябва да се направят съответните изследвания и се прецени най-адекватното медикаментозно лечение.
[break]
Какво можем да направим сами?
Лечението с диета е основен елемент в терапията.
На всички се препоръчва намаляването на приема на наситени мастни киселини и ххолестерол в храната. При това целта е не временна диета, а коренна промяна на хранителните навици. Намаляването на мазнините в храната и калорийният баланс допринасят за постигане на желаното телесно тегло.
Храните, богати на скорбяла и фибри, са отлични заместители на храните с високо съдържание на наситени мазнини. Най-добрата диета е тази, която е съобразена с възрастта, общото състояние на организма и други фактори. Затова е небоходимо диетата да се определя от специалист за всеки отделен случай.
Универсалната диета включва по-честа употреба на риба, мляко и млечни произведения, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Не са за препоръчване тръстите меса и животински вътрешности. От значение е и видът на кулинарната обработка.
Установено е, че жителите на средиземноморските страни, където се използва масово зехтин, по правило имат по-ниско съдържание на холестерол в кръвта от жителите на Япония, въпреки изключително широката и честа употреба на риба в тази страна. По-високо съдържание на холестерол имат и жителите на северните страни поради особености в храненето – по-тлъста храна, богата на наситени мазнини.
Елементарно усилие за всеки човек е да следи надписите на опаковките на хранителните продукти, които вече задължително ще съдържат описание на калориите и съдържанието на мазнини. Като се има предвид, че дневният прием на мазнини не бива да надхвърля 300 мг, постигането на такъв хранителен баланс не е никак трудно.
Съвременната диетология разполага с изключително подходящи хранителни добавки, които допринасят за регулиране на нивото на холестерола. По преценка на лекаря, към лечението се добавят и медикаменти. Много фармацевтични компании произвеждат лекарства за понижаване на холестерола, а в момента се води битка те да се продават без рецепта.
Какво друго?
Другото е отговорност към собственото тяло и уважение към това, което той произвежда и прави за нас. Лошият холестерол е лош само когато е повече от добрия. Лошото отношение към организма предизвиква “лош”отговор.
Пушене, злоупотреба с алкохол, стрес, лошо хранене, нехайно отношение към елементарните здравословни навици, пренебрежение към профилактичните прегледи, чувство за недосегаемост, часове пред компютъра със сандвич в ръка, нощи пред кабелната телевизия...и, недай Боже, внезапната болка идва “неочаквано”...
А после виновникът е онзи трудолюбив лош холестерол, който неуморно и денонощно превозва енергия до изморените ни клетки..Нека бъдем по-честни – можем да се “сдобрим” с него. Нужно е много малко.
Д-р Ивон Кожухарова е лекар и журналист. Била е главен редактор на в. "Форум Медикус" и списание "Медицинска практика". Работи като консултант и оценител на здравеопазни програми и медийни проекти.
Холестерол, инфаркт, инсулт...кой е виновен?
27 януари 2005 16 47
Сподели
Коментари


Коментари


а при мен триглицеридите са с ниска стойност а холестерола ми е над горната допустима границана какво се дължи това, обикновенно високите стойности на триглицеридите водят до висок холестерол.
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

ИМА ЕДНА КНИГА "ЖИВОТ С ИНФАРКТ И ДИАБЕТ". ТАМ СА ОПИСАНИ МНОГО НЕЩА НА ЕЛЕМЕНТАРЕН ЕЗИК. ИЗДАДЕНА Е 2005 ГОДИНА. ИМА И ПРИМЕРНИ МЕНЮТА И ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ.
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

Прекрасна статия, бравo бравo ..................
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

Интересно защо тогава вече лекарите от други нормални страни започват да признават, че няма връзка между консумацията на мазнини и риска от сърдечни заболявания... България отново е 50 години назад за съжаление!
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

Прочетеното ме накара сериозно да се замисля.Моля поместете примерни храни или рецепти.
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

Отлична статия! Браво!
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

Много добра информация но до колко хора е достъпна.Трябва по голямо информация и контрол върху храните.А също и контрол за производителите,много често това което е изписано върху продукта не отговаря на действителноста.
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

Доволен съм от подробната информация за холестерола
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар
1 - 8 от 8