IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест начина да се предпазите от рак

25 ноември 2005 09 36

Шест начина да се предпазите от рак

Консумирането на повече плодове и зеленчуци, отказването на цигарите, намаляването на алкохола, практикуването на безопасен секс, поддържането на здравословно тегло и редовните упражнения могат да спасят живота ви.

Според последните медицински проучване, публикувано в специализираното списание Лансет, повече от една трета от смъртните случаи от рак са можели да бъдат предотвратени само с леки промени на начина на живот, като тези, изброени по-горе.

Откритията в областта на лечението на раковите образования напредват много през последните години, но превенцията винаги е по-добро решение от лечението.

Тютюнопушенето и употребата на алкохол са главните причини за ракови заболявания и в развитите и в развиващите се страни.

В слаборазвитите страни и в развиващите се страни другият основен проблем е ниската консумация на пресни плодове и зеленчуци.

В страните от Западна Европа и Америка наднорменото тегло и затлъстяването са главните виновници за високия ръст на раковите заболявания.

„Повече от една четвърт от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени като се намали употребата на алкохол и цигари“, обяснява с-р Ецати пред Ройтерс.

Ограничаването на местата за пушене, намаляването на рекламите и повишаването на цените на тютюневите изделия и алкохола са добър начин за предпазване на здравето“, завършва той.

КоментариКоментари