IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Често срещани козметични кожни проблеми и грижа за кожата

24 юни 2004 12 52

Често срещани козметични кожни проблеми и грижа за кожата

Множество външни и вътрешни фактори стават причина за появата на най- често срещаните кожни проблеми. Ако вникнете в тези фактори ще можете да предпазвате кожата си по- добре. Акнето и нераковите образувания като брадавици и бенки са най- разпространените кожни проблеми.

Лунички

Кожата има свой собствен защитен механизъм срещу слънцето. Когато е изложена на слънчевите лъчи, в епидермиса се отделя пигмент, чиято функция е да предпазва по- вътрешните слоеве кожа.

При по-продължително излагане на слънце кожата придобива тен. При светлите кожи се получава натрупване на пигмент в по- долните слоеве. При преместването му нагоре пигментът постепенно бива разрушен. Ако излагането на слънце е по- продължително този тип кожи получава лунички, които са натрупвания на пигменти в участъци с малко или никаква пигментация.

Луничките са тъмни петънца разпръснати по цялото лице. Най- често те се появяват по носа, скулите и челото.

Грижа:

1. Избягвайте прекаленото излагане на слънце.

2. Когато излизате на слънце използвайте слънцезащитен продукт с фактор (SPF) 15 или по- висок.

3. Консултирайте се с дерматолог.

Въпреки че луничките не бива да бъдат третирани, някой жени ги намират за непривлекателни. Затова те могат да бъдат изсветлени чрез избелване или премахнати чрез замразяване (криотерапия)или лазерна терапия ( третиране с високо енергийни лъчи).

В редки случай, ранни промени в клетките на кожата могат да доведат до най- сериозната форма на рак на кожата- злокачествена меланома.

Бели точки

Причина за белите точки е натрупването на гъст себум или мазнина в порите на кожата. Появяват се под формата на малки, бели, релефни петънца. Това става, когато себумът блокира фоликул дълбоко в кожата.

Грижа:

1. Редовното дълбоко почистване на порите ще помогне за предотвратяване появата на бели точки. Комбинацията от скраб маска и тоник също помага при третирането на този проблем и при продължителна употреба води до премахването на вече появилите се точки.

2. Белите точки не трябва да бъдат премахвани със сила, защото така може да се нарани кожата и да се получи инфекция.

3. Консултирайте се с лекар. Той може да ви изпише лечебен крем или гел, ефективен при третирането на белите точки.

4. Консумирайте достатъчно плодове и зеленчуци в ежедневното си меню.

5. Пийте много вода и прясно изстискани плодови сокове. Една чаша хладка вода със сока на един лимон помага да се очисти тялото от токсини и да се изхвърлят вредните вещества.

Черни точки

Черните точки се получават, когато мъртви клетки и себум блокират фоликул на повърхността на кожата. Комбинацията от пигмента (протеина който дава цвят на кожата) на мъртвите клетки и себума дават тъмния цвят на черните точки. Това не е нечистотия, която може да бъде отмита.

Мазните кожи прилепят повече нечистотии от сухите и нормални кожи. Те се задържат в порите и се смесват с гъстата мазнина в тях. Черните точки допълнително разширяват порите и така кожата става груба.

Черните точки са причина за появата на акне. Когато пората е напълно блокирана, мастните жлези могат да бъдат засегнати и така да се появи пъпка.

Грижа:

1. Мийте лицето си с хладка вода и лечебен сапун, за да намалите омазняването и да се предпазите от инфекция.

2. Изплакването на лицето с чиста вода колкото се може по- често предпазва кожата от нечистотиите на околната среда.

3. Измиването трябва да бъде последвано от по- основно почистване, за да се премахне втвърдения себум и да се поддържат порите чисти.

3. Не използвайте овлажнители на мазна основа, особено върху засегнатите с пъпки участъци.

4. Черните точки трябва да бъдат третирани само от лекар или козметик, за да се избегне инфекция. Той ще изстиска сгъстения себум или натрупаните мъртви клетки с помощта на инструменти, които няма да наранят кожата ви.

[break]

Разширени пори

Разширените пори се получават при прекалена работа на мастните жлези. Отделянето на много мазнина задръства порите. Затова порите се приспособяват като се разширяват и така губят естествената си еластичност. Прекалената секреция сгъстява порите и разваля порцелановия вид на кожата като я прави груба.

Грижа:

1. Използвайте специален измиващ гел за намаляване на излишната мазнина. Дълбокото почистване на порите също е от полза.

2. Ежедневното третиране на кожата с тоник е много полезно, защото помага за намаляване на излишния себум, затваря порите, почиства и прави кожата мека. Тониците обикновено съдържат розова вода, оцет и екстракти от билки и цветя. Винаги дръжте малко тоник с розова вода в хладилника си. След почистване на кожата потопете няколко тампончета в тоника и потупвайте нежно кожата на лицето и деколтето за няколко секунди.

Брадавици

Брадавиците са малки кожни подутини, които могат да се появят по цялото тяло, но най-често засягат дланите и стъпалата.

Причина за тях е вирус, който кара клетките в кожата да растат много бързо. Тъй като са заразни, избягвайте допир с човек, който има брадавици.

Понякога брадавиците изчезват сами в период от около 2 години. Консултирайте се с лекар относно различните начини за премахване на брадавици. Ако брадавицата не се разтвори и изчезне с помощта на силни препарати, лекарят може да я отреже, замрази, изгори или премахне чрез лазерна хирургия.

Кожни белези

Кожните белези са малки изпъкнали кожни образувания, които обикновено се появяват по врата, под мишниците или по сгъвки по кожата като например под гърдите.

Кожните белези са малки и могат да бъдат в същия цвят като кожата или тъмни като бенки. Появяват се най- често след 20 годишна възраст. Безвредни са, но могат да бъдат наранени при триене.
Консултирайте се с лекар ако чувствате нужда да отрежете или изгорите тези белези. След такава процедура рядко остава белег.

Тъмни кръгове под очите


Кръговете под очите обикновено се получават при стрес, липса на сън, болест или неправилно хранене. Добрият сън е много важен за свежия и красив вид на очите. Осемте часа сън са задължителни! Избягвайте допълнителното напрягане на очите, като четете, шиете или пишете само на отлична светлина.

Кожата около очите е много деликатна. Консултирайте се с лекар, за да си изградите режим за грижа за очите.

Преди да си легнете почистете кожата около очите с влажно памуче. Продуктите, които избирате трябва да имат много нежна текстура.
Бадемите помагат при премахването на тъмните кръгове и са отлична “храна” за кожата.

Когато нанасяте крем около очите, оставете го да действа десет минути и след това го отстранете. Не бива да оставяте крем около очите за дълго време.

Когато нанасяте маски, избягвайте контура около очите. Ето две лесни рецепти за премахване на тъмни кръгове:

1. Настържете половин краставица, прецедете и охладете. Добавете лимонов сок, намажете около очите и оставете да действа десет минути. След това избършете съвсем внимателно с памучен тампон.

2. Намачкайте мента и нанесете около очите. Това ще премахне тъмните кръгове.

[break]

Целулит

Когато мазнина се натрупа под кожата на седалището, бедрата и корема те придобиват неравен и набръчкан вид. Това се нарича целулит. Именно тези участъци на тялото са най податливи на целулита, а отстраняването му е много трудно.

Тънка мрежа от колагенни фибри задържат мазнината под кожата. Неравностите и трапчинките които се появяват по кожата представляват мазнината излизаща от колагенната “мрежа”.

За да намалите целулита:

-Количеството подкожна мазнина трябва да се намали
-Поддържащите мускули трябва да се стегнат
-Заобикалящата протеинова мрежа трябва да бъде видоизменена

Въпреки че напълното премахване на целулита е много трудно, с помощта на подходяща диета можете да намалите количеството на подкожната мазнина. От друга страна с редовни упражнения ще стегнете мускулите, а чрез масажи ще измените протеиновата мрежа и ще подобрите вида на кожата.

За съжаление, сигурно и дълготрайно решение на проблема с целулита няма! От медицинска гледна точка, Аминофилиновия крем се счита най- доброто решение. За най- добър резултат кремът се нанася на засегнатите региони два пъти дневно. Продуктът се предлага само срещу лекарско предписание!

Редовната употреба на този крем в комбинация със следните предложения ще ви помогнат видимо и бързо да подобрите вида на кожата с целулит:
-Поддържайте ниско нивото на подкожната мазнина чрез добре балансирана диета.
-Избягвайте храни, които насърчават задържането на флуиди- примери са солта и диетичните напитки.
-Редовно се преглеждайте за евентуални нарушения в хормоналния баланс.
-Ежедневно тонизирайте мускулите с упражнения за седалището и бедрата. Бързото ходене, плуването и карането на колело са изключително полезни.
-Ежедневно масажирайте енергично проблемните участъци в продължение на поне десет минути, за да разбиете мастните натрупвания. Препоръчително е да направите горещ компрес точно преди масажа, като внимавате да не изгорите кожата. След масажирането направете студен компрес.

Ако нищо не ви помага и сте отчаяни, с хирургическа липосукция можете да премахнете някои от мастните натрупвания.
Научете последните тенденции за борба с целулита тук.

Стрии

Стриите са видимото доказателство, че градивните елементи на кожата ( колаген и еластин) не могат да се справят с нейното рязко разширение или свиване.

Стриите се получават, когато кожата се разтяга с бързина, която не може да бъде поддържана от еластичността й. Могат да се появят в резултат на бременност, рязко напълняване или отслабване, растеж. Развитието на гърдите при подрастващите на момичета, както и свиването на мускулите при вдигане на тежести също могат да доведат до появата на стрии.

Всъщност, всичко, което повишава нивото на кортизона в организма, както в случай на пубертет, рязка промяна в теглото или употребата на силно кортизонови кремове може да доведе до появата на стрии.

В началото стриите представляват червени или лилави линии, различни на дължина и широчина. Понякога са набръчкани и лъскави. Постепенно избеляват и стават по- светли от кожата.

По принцип жените са по- предразположени към появата на стрии особено по долната част на корема, бедрата и седалището.
Многото методи, използвани за намаляване или премахване на стриите, все още подлежат на изледвания и проучвания.

Лечение

- Най- ефикасна до момента се счита употребата на третиноин (Tretinoin). Третиноин под формата на Retisol-A, Retin-A, Stieva-A, Rejuva-A, Renova или Витамин A, нанесен върху засегнатите участъци може да причини промени в разпределението на колагена в кожата.

За да има ефект, третиноина трябва да се нанася в дози не по- големи от 0.1 % на ден в продължение на 12 седмици. Кожата става много суха и може да се появят сърбежи. Тази реакция е много важна за успеха на лечението и затова не трябва да използвате овлажняващи кремове въпреки дискомфорта.

Стриите, които са се появили скоро са по- податливи на лечение с третиноин отколкото по- старите

- Друго добро лечение на стриите е лазерът с въглероден диоксид. Той води до реорганизация в колагенната архитектура на кожата. Прекалено агресивното лечение, обаче може да доведе до появата на белези и пигментации.

- В някои случай лазерите, използвани за премахване на капиляри могат да помогнат подобряване вида на стриите.

- Употребата на колаген за инжектиране също може да е успешна. Колаген може да бъде инжектиран в изтънелите участъци на стриите. Резултатите са несигурни, а количеството колаген, необходимо за запълването на много стрии може да бъде скъпо.

- Линейното хирургическо изрязване е добро решение при тъмни и дълбоки стрии, когато малък бял белег е за предпочитане.
Трябва да обсъдите всички варианти със своя дерматолог преди да изберете най подходящия за вас!

КоментариКоментари