IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почерняването: Как да постигнем естествен златист тен

31 август 2004 10 07

Вече е лято и всеки иска да почернее възможно колкото се може по-бързо и възможно най-много. Но трябва да знаете, че може би поемате голям риск

Почерняването: Как да постигнем естествен златист тен

Вече е лято и всеки иска да почернее възможно колкото се може по-бързо и възможно най-много. Но трябва да знаете, че може би поемате голям риск.

Някога слънчевият загар обозначаваше богатство и здраве, но вече не е точно така. Модни специалисти съветват, че силният “бронзов” загар е тотално демодиран, а компаниите, които някога рекламираха продукти за увеличаване на слънчевия загар, сега активно рекламират слънцезащитни продукти.

Тотално тъмния тен вече наистина не модерен. На мода е лекият златист тен, който се постига с умерено излагане на слънце и внимателната употреба на слънцезащитни и козметични продукти.

Слънцето има много положителни ефекти върху здравето, но се препоръчва само умерено излагане на слънце.

Все пак, съществуват продукти, които увеличават слънчевия загар или ускоряват придобиването му, и солариуми – те ще ви помогнат да задоволите нуждата си от тен.

Ако не желаете да се печете прекомерно и да излагате кожата си на слънцеивте лъчи или страдате от слънчева алергия, за вас най-подходящи са продуктите за придобиването на изкуствен тен.

Автобронзанти

Ако мотивът ви да получите загар е за да имате тъй-наречения по-здравословен тен, съществуват продукти, които ще оцветят кожата ви, така че тя ще изглежда почерняла от слънцето – например Мляко за почерняване на марки като Clarins, Estee Lauder или Lancôme.

Кремовете за почерняване съдържат дихидрокси ацетон (ДХА) – вещество, което реагира по химически път с най-горния пласт на кожата, за да се постигне вида на естествения златист тен. Това е безопасен и ефективен начин да се постигне летния блясък.

След прилагането на такъв крем са нужни няколко часа, за да стане промяната в цвета,която ще продължи няколко дни – докато най-горния пласт на кожата постепенно не се излющи. Тези продукти са много по-добри от автобронзантите от близкото минало, които имаха тенденцията да оцветяват кожата на резки или да я правят жълта и да боядисват дрехите.

Много автобронзанти съдържат също така и слънцезащитни продукти и продукти, ускоряващи почерняването.

Някои елементи, подпомагащи почерняването, могат да се приемат орално.

Тези елементи съдържат каротиноиди (братовчеди на каротина в морковите), които се отлагат в мазнините и достигат епидермиса чрез потните пори, като по този начин придават почернял вид.

Някои от тези фактори обаче, за съжаление, могат да придадат на кожата цвят с неестествено оранжев оттенък. Тъй като човешката кожа е по-дебела на дланите на ръцете и на стъпалата на краката, тези зони стават забележимо оранжеви на цвят при използването на тези елементи.

Постигането на тъмен загар без излагане на слънце, или дори на среден загар, изисква време и много практика. Нужно е правилно да се прилагат продуктите, и да се разбере какво е най-доброто за вашата кожа – не толкова някой супер специален продукт. Идеалният за вас продукт трябва да ви изработи желания от вас цвят след 2-3 прилагания. Ако имате нужда от повече, помислете за по-тъмен продукт.

Продукти, ускоряващи почерняването

При използването на продуктите, ускоряващи почерняването, е нужно по-краткотрайно излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Донякъде принципът е подобен на този на предваканционния загар: колкото по-скоро придобиете загар, толкова по-скоро ще се самозащитите от слънчево изгаряне.

Това е наистина така; но продуктите, ускоряващи почерняването, не предпазват дермата от увреждане, което е частично отговорно за преждевременното остаряване на кожата и, в по-малка степен, за рака на кожата.

Псорален е една от активните съставки, използвани в продуктите, ускоряващи почерняването. Тя стимулира пигментните клетки да произвеждат повече меланин, когато са изложени на слънце. Това води до бързо постигане на загар с по-малко излагане на ултравиолетова светлина.

Псорален се извлича от цитрусово масло и други растителни вещества, и се среща в такива цитрусови плодове като зелени лимони. Дори ако просто се намаже кожата със сок от зелен лимон, намазаната зона ще почернее по-бързо от заобикалящата я кожа.

Тирозин е друга съставка, която понякога се добавя към продуктите, ускоряващи почерняването, за да стимулира производството на меланин. Тя е градивен елемент на пигментния протеин меланин.

Нейната приложимост за тази цел не е толкова добре изследвана, колкото тази на псоралена.

Някои продукти, ускоряващи почерняването, съдържат също така слънцезащитни елементи – за защита срещу слънчево изгаряне. Това обаче намалява ползата от продукта за ускоряване на почерняването – тъй като ще бъде нужно по-дълго време за получаване на загар, защото слънцезащитния елемент блокира ултравиолетовата светлина, която реагира със стимулатора, за да произведе меланин.

Предимството на продукта за ускоряване на почерняването пред другите методи за почерняване е, че той изисква по-малко излагане на увреждащите ултравиолетови лъчи, за да се получи слънчев загар.
Ако се използват предпазливо, продуктите, ускоряващи почерняването, по-малко опасни за употреба. Но всъщност няма безопасен начин за получаване на слънчев загар. За да може кожата да почернее, е нужно излагането и на ултравиолетовите лъчи, които са вредни за кожата във всякакво количество.

Солариуми

В продължение на много години се мислеше, че солариумите са по-безопасни от слънчевата светлина, но това вече не е така. Всъщност, те излъчват много повече от дългите ултравиолетови лъчи, отколкото слънцето.

Ултравиолетовите лъчи проникват по-дълбоко в кожата, но не предизвикват повърхностни изгаряния, освен ако кожата се излага под тях за продължителни периоди. Продължителното и неконтролираното излагане на ултравиолетови лъчи, обаче, допринася за преждевременното остаряване на кожата, развитието на рак на кожата, подтискането на имунната система и увреждането на очите.

Според дерматолозите 20-минутен престой в солариум причинява толкова вреда, колкото цял ден на плажа.

Именно за това трябва много внимателно да контролирате продължителността на посещенията си в солариума. Добре е да ползвате специални защитни масла за солариум, които се продават във всеки реномиран салон.

Вярата, че тенът, придобит в салони за почерняване, ще ви защити от изгарящите лъчи на слънцето, се гради на малко истина. Защитата, която ви предлага предварителния тен, е еквивалентна на слънцезащитен продукт с фактор едва 2. Ако целите да почернеете, по-добре е да започнете с широкоспектърен продукт с висок слънцезащитен фактор и да намалявате фактора едновременно с приспособяването на кожата ви към излагането на слънце. Ако не желаете да почернеете, продължете да използвате широкоспектърен продукт с висок слънцезащитен фактор.

Имайте предвид, че най-здравословният цвят за вас е този, с който сте се родили. Но ако сте решили да почернеете на всяка цена спазвайте съветите на дерматолог не тръгвайте за морето или басейна без плажно масло.

КоментариКоментари